Chileense architectuur in harmonie met natuur

Chili, dat fenomenale uitgestrekte Andesland in Latijns-Amerika is een land van de Great Outdoors; van de droge Atacama-woestijn over de centrale wijnstreken naar het bijzondere Chiloe eiland en het zuidelijke Patagonië. De esthetiek-liefhebber zal niet enkel zijn hartje ophalen aan de onmetelijke natuur, maar ook aan de hoogstaande architectuur die vaak in perfecte harmonie in de omgeving opgaat. Een kleine bloemlezing…

Santiago

De hoofdstad is natuurlijk altijd een goede start… Santiago ligt ten eerste al fenomenaal in een vallei omringd door de ruige sneeuwtoppen van de Andes. Het hart van de stad met Plaza de Armas ademt de koloniale periode uit en daarnaast zijn er tal van imposante gebouwen in neoklassieke stijl zoals Palacio de la Real Audiencia of het Nationaal museum van Schone Kunsten, met de impressionante glazen dome van Belgische makelij . Voor een artistieke beleving kan je La Chascona een bezoekje brengen, de woning van de Chileense dichter Pablo Neruda, die een blik geeft van zijn bijzondere stijl, aangezien hij zelf zijn woning bouwde.

Het museum van Schone Kunsten in Santiago met de glazen dome, die in België in 1907 werd vervaardigd en overgebracht

Ook de moderne architectuur heeft zijn stempel stevig gedrukt op de grootstad. De Bahá’í tempel, gebedshuis van de Bahai-religie maar open voor elk ander geloof, werd in 2016 opgericht en is het werk van de Canadese architect Siamak Hairiri. De negen zeilen uit marmer en glas vervaardigd zijn een ware eye-catcher. Het bouwwerk staat wat buiten de stad aan het begin van de Andes gebergte. Dichter in de stad is de Siamese Towers een pareltje, het gebouw huisvest de IT infrastructuur van de universiteit.

De moderne Bahai tempel, net buiten de hoofdstad

Het Gabriela Mistral Cultureel Centrum is een uitstekend voorbeeld re-cycling; het aanpassen van een bestaand gebouw met bestaande materialen. Het is van een iconisch gebouw waar de symboliek vanaf druipt. Onder het bewind van Salvador Allende werd het gebouwd door duizenden vrijwilligers opgetrokken, een huzarenstukje en deel van de propaganda van die tijd. Het heeft dan dienst gedaan als convention center en zelfs als Ministerie van Defensie. In 2006 brak er een brand uit en het gebouw werd hertekend. Een nieuwe aanpak met veel ruimte en glazen doorzichtige wanden om de vernnieuwde openheid van de stad te tonen, in contrast met het geslote verleden. Het gebruik van verweerd staal, beton, glas en hout dragen bij tot de contrasten tussen oud en nieuw.

Het verleden en het heden samengebracht in het Gabriela Mistral Cultureel Centrum

Valparaiso

Van de hoofdstad verder Noordoosten naar de kust en dan kom je bij Valparaiso de grootste havenstad van het smalle land. Alhoewel de stad een wat ruiger imago heeft, een constante voor havensteden wereldwijd, heeft het op architecturaal vlak heel wat te bieden. De eerste aanblik is kleurrijk, boheems en een waar doolhof van gezellige straten met kasseien. De volgebouwde heuvelflanken bieden na elk bocht wel een nieuwe ontdekking; van een historisch juweeltje, over een kunstgalerij, grafiti straatkunst, gezellige restaurantjes en pittoreske kleurrijke huizen. Hier gaat koloniaal, neoklassiek, bauhaus en modern vlot in elkaar over. Een ware lust voor alle zintuigen en ben je het slenteren wat moe, dan doe je zoals de locals en gebruik je een van de vele kabelbanen om je door de stad te verplaatsen en te genieten van de panoramische zichten.

De gezellige architecturale mix in Valparaiso

Verblijven met karakter

Duik je wat verder in de uitgestrekte natuurgebieden van Chili, of het nu de Atacamawoestijn, Patagonië, de wijnregio of het boeiende merengebied is je vindt enkele schitterende hotels en natuurlodges die in complete harmonie opgaan in hun natuurlijke omgeving.

Een van die bijzondere ecolodges ligt in het Huilo Huilo Biological reserve. Het Nothofagus is een uit de kluiten gewassen boomhut met 55 comfortabele kamers. Dit bijzonder gebouw is opgetrokken uit natuurlijke inheemse materialen en heeft adembenemende zichten op de bossen van dit stuk van Patagonië. Na een dagje avontuurlijke verkenning schuif je aan de houten tafels voor een gastronomische dinner, waar de lokale producten tot hun recht komen.

Bijzondere boomhut in het Huilo Huilo bioreservaat @Nothofagus

55 kamers in de boomhut met nadruk op natuurelementen en design @Nothofagus

Veel zuidelijker aan de poorten van Torres Del Paine ligt een bijzonder Yurt kamp. Op het eerste zicht misschien wat vervreemdend om Mongoolse yurts in Zuid-Amerika te zien, toch komen deze luxueuze tenten perfect tot hun recht in de desolate omgeving. Het is vooral de functionaliteit van de yurt, met een groot kijkgat bovenaan, die de architect geïnspireerd heeft. De lichtkleurige tenten zorgen voor een maximale lichtinval en bijhorende natuurlijke warmte binnen. Een huiselijk resultaat in contrast met de onmetelijke wilde natuur. Gezellig, functioneel, ecologisch en gewoon prachtig om de uitgestrekte omgeving te verkennen!

Uitzonderlijke ligging voor dit kamp in Zuidelijk Chili @Patagonia camp

De Mongoolse yurt als inspiratie voor de architect, waarbij licht en warmte belangrijk zijn @Patagonie Camp

In het noorden van Chili ligt de woestijn van San Pedro de Atacama, een van de droogste plaatsen ter wereld. Een gebouw hier neerzetten is vanwege de klimatologische ruwheid een uitdaging. De architecten Rodrigo Searle en Matías González gebruikten stenen, adobe en aangestampte aarde om een prachtig designhotel respectvol in de omgeving te plaatsen. Het Tierra Atacama hotel heeft 32 luxe kamers, een onvergetelijke spa, uitzonderlijke zichten en is met veel zin voor vormgeving in het landschap geïntegreerd.

Uitzonderlijke natuurlodge in de San Pedro de Atacama woestijn @Tierra

Gebruik van oude en nieuwe bouwtechnieken @Tali Santibañez

Een van de bijzonderste verblijven moet toch wel The Singular Patagonia zijn. In de vorige eeuw nog een Britse vleesverwerkende fabriek om wol en schapenvlees terug naar Engeland te verschepen en tegenwoordig een plaats van luxe en verfijning. De enorme hallen met Victoriaanse grandeur werden in 2011 door de Chileense architect Pedro Kovacic omgetoverd tot een luxe-hotel. Het oude karakter is slim verwerkt in verschillende kleine aspecten van het hotel.Vooral in het restaurant is het industriële karakter sterk aanwezig; oude machines, metalen overlopen en metalen pijpen …

De kamers zijn in een moderne aanbouw en werden in een passende Victoraanse stijl aangekleed. Een bijzondere ervaring in Patagonië, dat het desolate einde-van-de-wereld gevoel extra versterkt.

De buitenkant nog steeds als farbriekspand @The Singular

In het restaurant wordt gespeeld met industriële en moderen toetsen@The Singular

Kamers in de moderne aanbouw, in Victoriaanse stijl en met een zicht om van te smullen @The Singular

Goed om weten

Chili is een uitgestrekt land met verschillende klimaatzones. Het noorden is heel het jaar bereisbaar, maar het best van mei tot oktober, terwijl het zuiden van november tot maart.

Voor een reis op met met de mooiste architecturale wonders en de onmetelijke natuur, werken we voor jou graag iets uit samen met jouw reiskantoor.

Enkele voorbeeldprogramma’s:

Meer info bij jouw gepassioneerde reisprofessional.

Vorige
Vorige

Griezelen op 10 spookachtige plaatsen wereldwijd

Volgende
Volgende

Seychellen, het ongekende paradijs