Jordanië, in het spoor van de Nabateeërs

De Nabateeërs staan gekend als de makers van een van de zeven nieuwe wereldwonders, Petra. Hun bloeiend handelsrijk heeft echter nog meer sporen achtergelaten in Jordanië en op de handelsroutes in deze woestijnregio. De beschaving van deze woestijnhandelaars is een van de meest intrigerende van het Midden-Oosten.

Bedoeïenen met hun kamelen in de Wadi Rum woestijn

Trekkend aan de teugels van hun zwaarbeladen paarden wandelden de karavaanreizigers, hun ogen uitkijkend, door de kilometerslange canyon. De uitgehouwen graven, nissen met afbeeldingen van goden en de overweldigende rotsbeelden van kamelen en handelaars, bleven op hun netvliezen gebrand. Hoe verder ze door de kloof wandelden hoe meer de tekenen van een grootse beschaving duidelijk werden. Op het einde van de lange route door de klif stonden de handelaars even aan de grond genageld. De pracht van De Schatkamer van Petra was stuk voor stuk tevoorschijn gekomen en dit uiterst verfijnde schouwspel maakte een grote indruk op hen. Het was alsof ze in een soort beloofde land waren terecht gekomen … Dit is ongeveer hoe de handelaars rond het begin van onze jaartelling hun tocht naar het rijk van de Nabateeërs zouden ervaren. De weg naar de handelsstad Petra stelde de grootsheid en verfijndheid van hun de beschaving en rechtvaardigde hun bevoorrechte handelspositie tegenover hun partners.

Jordanië is altijd een belangrijk kruispunt van beschavingen geweest: de Perzen, de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen, heel wat Christelijke invloeden en natuurlijk de belangrijke handelsroutes via de woestijnen. Ook vandaag de dag zie je deze verschillende invloeden duidelijk in het land. Het is niet abnormaal om een Moslim moskee naast een Christelijke en of Orthodoxe kerk te zien staan. Handel is steeds het sleutelwoord geweest en het is door het perfectionaliseren van de handelsroutes door de woestijn dat de Nabateeërs zo invloedrijk zijn geweest. Door hun sleutelpositie in de winstgevende handelsroutes, begonnen ze meer en meer belangrijke posten en nederzettingen te bouwen, waar we vandaag de dag nog steeds steeds verwonderd van staan.

Jerash, in het Noorden van Jordanië, was deel van de Grieks-Romeinse Decapol federatie @Glenn Casaer

De De godsdienstverdraagzaamheid in Jordanië: zicht op twee nabijgelegen kerken, vanuit de Blauwe Moskee van Amman @Glenn Casaer

Over de Nabateeërs is historisch niet zo veel gekend. Ze waren een Arabische stam die iver het hele Arabische peninsula handel dreven. Naast hun talent om de beste zaakjes te doen, haddnen ze een eeuwenlange kennis over het overleven in de woestijn en het oprichten van grote karavanen om de gevaarlijke tochten te ondernemen. Archeologische vondsten van hun nederzettingen werden teruggevonden over heel het Arabisch schiereiland in Jordanië, Saudi-Arabië, Palestine en in delen van de het Sinaï-schiereiland van Egypte. Dit toont ons duidelijk dat het een uitgebreid en verfijnd handelsnetwerk was. Petra is natuurlijk het meest gekende archeologisch wonder, maar je vindt ook andere sites zoals in Madain Saleh in Saudi-Arabië. Madain Saleh is tweede grootste stad van de Nabateeërs en een mystieke woestijnstad. die ook tot te verbeelding spreekt.

De Schatkamer, de indrukwekkende graftombe van Petra @Glenn Casaer

Madain Saleh, mysterieuze site van de Nabateeërs in Saudi-Arabië

Petra is een gigantische archeologische site waar natuur en cultuur samenkomen. De Nabateeërs waren meesters in het controleren van water. Water is uiteraard een schaars en belangrijk goed in de woestijn en de overleving van de Nabateeërs was gericht op hun technieken om het water te kunnen opvangen. Archeologen hebben tal van ondergrondse waterciternes gevonden in en rond Petra. De manieren om water op te vangen zijn zeer ingenieus. Van het opvangen van het ochtenddauw tot het transporteren naar de ondergrondse koele opslagplaatsen. Doorheen het bezoek aan Petra en zeker in de Siq canyon, zie je de vele uitgehakte geulen die gebruikt worden om het kostbare water te capteren en te vervoeren. De Siq canyon, de natuurlijke toegangsweg tot de site van Petra en een belangrijk natuurbezoek tijdens jouw bezoek aan de site, was vroeger de route van een waterstroom. De stroom is droog tijdens de warme maanden, maar eenmaal het regent, werd dit een grote rivier. De Siq canyon zelf is zowel door de tektonische activiteit gevormd, als door de erosie van die waterstroom. Je zal het water echter niet meer zien want de Nabateeërs hebben de stroom ingedamd. Hierdoor kon de Siq canyon gevrijwaard worden van water en werd het een indrukwekkend bewandelbaar pad tot de kern van Petra. Je wandelt dus echt een stuk terug in de tijd!

Een deel van de indrukwekkende Siq canyon met aan de zijkant de watergeulen om het water te vervoeren @Glenn Casaer

De canyon is met zijn verschillende tinten rood en de grillige vormen een prachtig stuk natuurpracht @Glenn Casaer

De adembenemende wandeling door de canyon eindigt met het spectaculaire zicht van de bekendste foto van Petra, Al Khazneh, beter bekend als “De Schatkamer”. Een uitgehouwen graftombe van de 1ste eeuw, als rustplaats voor een van de belangrijke koningen van de Nabateeërs. De handelsrelaties blijken duidelijk uit het gebruik van versieringen en technieken van het Byzantijnse, Griekse, Romeinse en Arabische repertoire. De verfijndheid van het ambachtswerk om dit bouwwerk uit de rode zandsteen te houwen, zijn gewoonweg indrukwekkend. Verder op de site van Petra staan nog indrukwekkende graven, een Romeins theater, Het Klooster, grotwoningen en tal van tempeltjes. Zoals in een stad zijn dit allemaal gebouwen die een functie hadden in het alledaagse leven van de Nabateeërs en hun handelsgasten.

De Nabateeërs beheersten de handel op het Arabisch schiereiland en verbonden verschillende belangrijke handelsroutes naar het Romeinse Rijk en richting de Zijderoute. Toen er op het Arabisch schiereiland echter meer en meer havens werden gebouwd, kwamen de maritieme handelsroutes op. Over zee was de handel sneller en de woestijnroutes verloren aan interesse. De Nabateeërs investeerden aanvankelijk om mee te doen met de zeeroutes, maar hun expertise lang veel meer in de moeilijke handelsroutes met karavanaans door de woestijn. Hun rijk verloor aan prestige en ze werden gedeeltelijk opgenomen in het Romeinse Rijk. Begin van het verval van deze indrukwekkende beschaving.

Het Romeinse theater op de site van Petra met daarachter nog woningen en graven @Glenn Casaer

Uitgehouwen in de rode zandsteen kunnen we de restanten van kamelen en karavaanreizigers zien @Glenn Casaer

Petra is de bezienswaardigheid van Jordanië, maar er zijn nog tal van andere toeristische hotspots in het land. De rode woestijn Wadi Rum, die vaak als filmlocatie gebruikt wordt vanwege zijn Marslandschappen, is een van die andere bijzondere locaties in het land. Zelfs in de woestijn zijn sporen teruggevonden van de activiteiten van de caravaniers en de Nabateeërs. Er zijn kleine heligdomme en geschriften van de Nabateeërs gevonden, maar ook veel oudere geschiften. Op de rode rotsen vond met verschillende petrogliefen, rotstekeningen, uit de prehistorie. Afbeeldingen van mensen met bogen, dieren en geometrische figuren. De Wadi Rum heeft nog heel wat van zijn geheimen niet prijs gegeven en de wetenschappers noemen de woestijn wel een grote openlucht bibliotheek. De bedouiën die in de woestijn verblijven, kennen de verschillende plaatsen waar deze belangrijke historische geschriften terug te vinden zijn. Als je de Wadi Rum bezoekt en je deze geschriften wil ontdekken, is het belangrijk om met de juiste bedouin-gids voor jou in te schakelen.

De magie van de verbluffende Wadi Rum woestijn

Pre-historische rotstekeningen in de rode zandsteen

Een verblijf in een tentenkamp in de Wadi Rum is een must voor een reis Jordanië. Mede door enkele populaire films maar zeker door het Instagram-effect zijn de overnachtingen in de domes, die witte bubbles, bijzonder populair. Niet echt ecologisch aangezien de materiaal voor zo een dome vaak uit metaal en plastiek bestaan en deze in de woestijn moeten worden getransporteerd en dan ter plaatse worden gelast. De authentieke bedouin tenten bestaan uit materialen die in de omgeving te vinden zijn, veel gebruik van kameelhaar en kameelhuid, en zijn eigenlijk veel frisser dan een dome met airco.. De nieuwe kampen in de Wadi Rum woestijn rijzen als paddenstoelen uit de grond en het management van de kampen verandert zeer snel, waardoor de kwaliteit van het verblijf niet altijd gegarandeerd is. Met Sensations en onze partner reiskantoren verkiezen we steeds de kleinere kwalitatieve kampen. Deze liggen vaak iets buiten de toeristische zones. Ingebed in het landschap en vaak in veel mooiere zones van de Wadi Rum woestijn met fenomenale zichten en zonsopgang of -ondergang. Laat je goed adviseren!

De vriendelijke bedouinen, inwoners van de Wadi Rum woestijn en essentieel om je in de woestijn te verplaatsen @Glenn Casaer

Een van de kleinere kwalitatieve kampen in Wadi Rum @Pierre Coussement

De Nabateeërs hebben een indrukwekkende erfenis nagelaten die tot op de dag van vandaag de verbeelding van historici en archeologen prikkelt. Met een rondreis in Jordanië neem je een duik in de geschiedenis om hun leefwereld beter te leren kennen.

Naast Petra en de Wadi Rum heeft Jordanië nog tal van belangrijke historische sites zoals de woestijnkastelen, Jerash en andere Grieks-Romeinse sites, kastelen ten tijde van de kruisvaarders, belangrijke Moslim en Christelijke sites, … Ook op vlak van natuur heb je heel wat interessante reservaten en walking trails. De Dode Zee is een belangrijk kuuroord. Gooi er dan nog een bijzonder lekkere en gezonde keuken en een vriendelijke bevolking bovenop en je hebt een mix voor een zeer fijne rondreis vol diversiteit. Je reisprofessional adviseert je graag verder!

De Dode Zee in centraal-Jordanië, door de hoge roncentratie aan zout is er geen leven mogelijk en blijf je drijven

Goed om te weten

Jordanië heeft een Mediterraans en woestijnklimaat. het is heel het jaar bereisbaar, maar de beste reisperiodes zijn van september tot december en van maart tot mei. In onze zomer kan het er erg heet zijn en in onze winter behoorlijk koud met zelfs sneeuw in de bergen.
Daarnaast dien je rekening te houden met de Ramadan. Een aparte periode om te reizen met voor-en nadelen.

In Jordanië kan je perfect met een huurwagen rijden. De wegen zijn er op de meeste plaatsen in zeer goede staat. Als reisorganisator geven we jou een roadbook met de uitgewerkte reisroute en tips/tricks voor restaurants en bezoeken. Daarnaats kan je ook gebruik maken van een chauffeur en of een gids. We hebben contacten met enkele zeer goede Nederlandssprekende gidsen ter plaatse!

Sinds oktober 2023 voert Royal Jordanian, de nationale luchtvaartmaatschappij van Jordanië, rechtstreekse vluchten uit tussen Brussel en Amman. Zo kan je bijvoorbeeld op zondag vertrekken en de volgende zondag weer terugkomen. Ideaal voor één week ontdekking van Jordanië.

We werken steeds met reiskantoren samen, je kan bij hen meer info krijgen. Hier heb je alvast enkele voorbeeldprogramma’s Jordanië:

Vorige
Vorige

Uitbundige carnavals over heel de wereld

Volgende
Volgende

9 Bijzondere safari’s buiten Afrika