Bijzondere spiritualiteit in 7 Aziatische tempels
Een tempelbezoek kan moeilijk ontbreken op een rondreis in Azië. De spiritualiteit van de Aziaten is bewonderenswaardig en werkt enorm inspirerend. Elke religie heeft zijn eigen leer, rituelen en religieuze bouwwerken. Boeddhisme, hindoeïsme, jaïnisme, zoroastrisme, shintoïsme, sjamanisme, taoïsme … We stellen je graag 7 minder gekende, maar bijzondere tempels voor die we zelf leerden kennen.
1. De glazen tempel van Maleisië
De Arulmigu Sri Rajakaliamman tempel ligt in de Maleisische staat Johor Bahru, niet ver van Singapore. Zet je zonnebril op want deze Hindu tempel is versierd met duizenden stukjes glas, wat voor een verblindend effect zorgt. Het heiligdom is een van de oudste van het land en kreeg zijn glinsterende opfrissing in 2009, nadat de guru van de tempel Bangkok bezocht had. Hij stond versteld van de blikkende glasstukjes die vaak de inkom van Thaise tempels versiert en bracht het concept mee voor heel zijn tempel in Maleisië.
Pic Credits @Mike
2. De phallus tempel van Bhutan
Als je voor de eerste keer Bhutan bezoek, zou je verkeerdelijk kunnen concluderen dat de inwoners er een zekere fascinatie hebben voor het mannelijke geslachtsdeel… Huizen, winkels en tempels zijn versierd met phalussen. Dit mannelijk deel staat symbool voor goed geluk en beschermt tegen het slechte. De traditie gaat terug op de 15de eeuwse monnik Kunley, die ook wel gekend staat als de “Gekke monnik”. Na zijn bedevaart naar Tibet nam hij ietwat onorthodoxe praktijken mee, die vermengd werden met lokaal geloof. Hij stichtte de Chimi Lhakhang tempel, waar de originele houten phallus bewaard wordt die de gekke monnik uit Tibet meebracht. In de tempel kan je door deze houten phallus gezegend worden!
Ontdek: Onze voorbeeldprogramma’s Bhutan
Pic Credits @Richard Mortel
3. De auto tempel van Indonesië
De Balinese tempel van Pura Paluang is uniek en de herkomst ervan is niet echt geweten. De tempel ligt op Nusa Penida, een rustiger eiland met grillige rotskusten. De meeste Balinese temples hebben grote houten pagode-structuren die de verbinding maken naar de goden. Twee van de pagodes in de Pura Paluang tempel zijn in de vorm van een auto. Het is niet ongewoon om afbeeldingen van vervoermiddelen terug te vinden in Balinese tempels, maar de afgebeelde auto’s zijn wel uniek. Beide waren eerst in hout gemaakt, maar werden lang geleden vervangen door stenen beelden, die door lokale kunstenaars ingekerfd werden.
4. De bottentempel van Japan
In het oude deel van Osaka staat op een heuveltje in het cemtrum van de stad een vrij gewone tempel, tot als je wat dieper gaat kijken… Aan de inkomst van de Isshinji staan twee moderne stenen wachters op post. Maar de vreemde toets aan deze tempel ligt diep binnen de tempel verscholen. Bepaalde boeddha beelden zijn gemaakt van menselijke botten. In Japan worden de doden gecremeerd en krijgen ze een rustplaats in een urne. Als je om een of andere reden geen graf hebt, omdat je bijvoorbeeld geenfamilieleden meer hebt, komen jouw assen bij de tempel terecht. In 1887 maakte de Isshinji zijn eerste boeddha-beeld, vervaardigd van de restanten van overleden personen. Dit is nog steeds in gebruik en de tempel vervaardigt om de tien jaar nog steeds een beeld van de botten van overleden personen.
Ontdek: Onze voorbeeldprogramma’s Japan
Pic credits @Glenn Casaer
5. Taiwan kindertempel
Tainan is de tempelstad van Taiwan en heeft voor elke gelegenheid wel een tempel. De vele Taoïstische goden hebben hun eigen tempel verspreid over de stad en deze worden nog druk bezocht door de lokale inwoners. Bij Mazu komen de zeevaarders bidden, in de dodentempel probeert men te communiceren met de overledenen, maar het is de prachtig versierde tempel van Lady Linshui die een strelling is voor het oog, met vele afbeeldingen van kinderen en de godin zelf. Vrouwen die een kinderwens hebben en zwangere vrouwen die graag een vlotte bevalling komen in de tempel bidden en leggen er allerhande offerandes. Een vrolijke tempel waar het leven gevierd wordt!
Ontdek: Onze voorbeeldprogramma’s Taiwan
Pic credits @Glenn Casaer
6. De rattentempel van India
De rattenvanger van Hamelen zou zijn werk hebben in de hindoeïstische tempel van Karni Mata, want er zouden om en bij de 25.000 ratten leven. De dieren worden er door de lokale bevolking geëerd, want de ratten kunnen reïncarnaties zijn van geliefden en andere mensen. De lokale godin Karni Mata werd 150 jaar en haar reïncarnatie was een rat en sindsdien is de rat een belangrijk symbool van de stad. De ratten verlaten de tempel nooit en zouden de stad van Deshnoke, in Rajasthan, behoeden hebben van ziektes en kwaad. Bezoek je de tempel en kan je een van de aanwezige witte ratten zien, dan heb je alvast een zegen van de godin gekregen, lucky you!
Ontdek: Onze voorbeeldprogramma’s India
7. De zwarte tempel van Thailand
Ietwat afgelegen in de provincie Saraburi ligt de bijzondere tempel van Tham Krabok. Het valt meteen op dat dit geen gewone Thaise tempel is: het gebied is enorm, geen gouden tempels, de monniken die in het bruin gekleed zijn in plaats van het oranje dat je overal treft… De monniksorde heeft zich wat afgescheurd van de levensstijl van andere Thaise monniken en leeft zeer traditioneel, waarbij ze instaan voor hun eigen behoeftes: ze kweken hun eigen gewassen, maken hun eetgerei zelf, timmeren hun eigen meubels in elkaar en hebben ook alle gebouwen zijn zelf opgetrokken. Als je dat weet zijn de ietwat minder verfijnde zwarte boeddha-beelden, gemaakt uit vulkanisch gesteente, zeer indrukwekkend. De tempel is wereldwijd bekend als een instituut dat zich bezighoudt met verslaafden. Hun zware behandeling heeft een hoog slaagpercentage. In de eerste stap gebruikt men een cocktail van lokale kruiden om het lichaam te zuiveren via overmatig drinken en sauna’s, in de tweede stap wordt de persoon psychologisch terug opgebouwd en in de laatste fase gaat men werken aan de lichamelijke heropstanding. Tham Krabok kreeg voor hun werk al talrijke internationale prijzen, die zij nooit in ontvangst hebben genomen.