Chili & Argentinië - Over de Grens
De buitengewoon lange grens tussen de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Chili loopt over 5308 km. Dit is de langste grens in Latijns-Amerika en de derde langste grens ter wereld. Gelukkig komen beide landen goed overeen en de grens oversteken is geen al te grote rompslomp. We verkennen de mogelijkheden op het grensgebied tussen beide landen.
Een rondreis Argentinië en Chili of beide samen is vooral een actieve natuurrondreis. Op een rondreis worden heel vaak stukken van beide landen gecombineerd en wordt er regelmatig over de grens getrokken. Er zijn ook regio’s in beide landen, zoals het merengebied waar een selfdrive langs beide kanten een onvergetelijk avontuur is!
De grens tussen Argentinië en Chilie wordt voornamelijk gevormd door de Andesketen,waarbij aan beide kanten van deze bergketen gelijkaardige natuurgebieden voorkomen. Van de hoogtewoestijnen in het noorden tot de ijzige landschappen van het zuiden van Patagonië. We nemen je graag mee naar 5 regio’s afwisselend over de grens heen van Chili & Argentinië.
1. Hoogtewoestijn
We beginnen in het noorden van beide landen en zitten dan in de hoogtewoestijn in het Andesgebergte. In Chili kom je in het wondermooie Atacama en in Argentinië bevindt zich een gelijkaardig natuurgebied met de provincie Salta. We scherven al een blogartikel over de regio Salta. De manier om deze gebieden te bereizen is wat verschillend. In de Atacama-woestijn verblijf je vaak in één lodge, vanwaar je allerlei activiteiten doet en steeds naar de lodge terugkeert. De bezoeken focussen rond de ruige natuur zoals de fotogenieke Valle de la Luna, de krachtige geysers, de zoutmeren waar je de roze flamingo’s spot, de zoutvlaktes en kleine dorpjes en steden zoals San Pedro de Atacama.
De regio Salta in Argentinië is wat diverse van natuurbeleving, waarbij je de indrukwekkende bergketens van Quebrada van Humahuaca hebt met de verschillende kleurschakeringen, de zoutvlaktes Salinas Grandes, en het nationaal park van Los Cardones, gekend voor zijn cactussen. Daarnaast heb je in de provincie Salta ook bijzonder verfijnde wijngaarden, enkele hacienda’s met kunstcollecties en de hoofdstad Salta met wat culturele bezoeken. De regio Salta zien we meer als een bestemming waar je met een selfdrive, kan met chauffeur, een rondreis maakt met verschillende plaatsen om te overnachten. De overnachtingen in een wijngebied zijn alvast culinaire hoogtepunten.
2. Wijngebied
We zakken verder af naar beneden rond de hoofdstad van Chili en Mendoza in de Cuyo-regio van Argentinië. De grote wijnen die we kennen van beide landen komen uit deze streken. Het klimaat is ideaal voor de wijnbouw en je kan zowel in Chili als Argentinië kiezen voor een overnachting op een wijndomein. Fijn vertoeven, want je eet er natuurlijk fantastisch en kan de omgeving verkennen te voet, per paard of met de fiets.
In Chili ideaal te combineren met de hoofdstad Santiago en een overnachtig op een mooi wijndomein. Dit is een goed idee om het einde van een rondreis in schoonheid af te sluiten en even uit te blazen en de liefhebbers van de paardensport zullen zich zoals een echte Zuid-Amerikaanse cowboy kunnen uitleven.
3. Merengebied
Welkom in Patagonië, een mythisch gebied, dat eigenlijk zowat de helft van Chili en Argentinië bedekt. Een natuurgebied dat sterk aan Zwitserland doet denken. De aaneenschakeling van verschillende grote en kleinere meren met tal van groene primaire eeuwenoude bossen is een prachtige natuurbeleving. Een roadtrip, met geode wagen, die je zal belonen met onvergetelijke zichten en schitterende natuur. Dit stuk Patagonië is zeer groen bebost, heeft diepblauwe meren, vulkanen en besneeuwde bergtoppen en een veelvoud aan nationale parken.
Je avontuur richt zich hier uiteraard op de uitbundige omliggende natuur en de meren. Sommige meren zal je met een ferry oversteken, bij andere zal je dan weer overnachten in bijzondere lodges met enkele dagen excursies en weer andere meren zal je enkel per boot bezoeken. Allemaal afhankelijk van je uitgewerkte rondreis.
In het Chileense stuk heb je in het noorden de schitterende Villarrica vulkaan die aan de voet van het gelijknamige meer ligt. Vanuit de stad Pucon verken je de omgeving en geniet je van een actieve verkenning met watervallen, vulkanen, meren en heel wat outdoor activiteiten.
Een stuk zuidelijker heb je dan Puerto Varas met de zichten om de indrukwekkende Osorno vulkaan. Ook hier tal van natuurparken in de buurt zoals Puyehue National park, dat als een van de mooiste nationale parken van Chili wordt beschouwd. Reizigers die deze route volgen kunnen dan ook eindigen met een bijzonder natuuravontuur op het schiereiland Chiloe, waar we al een blogartikel over schreven.
Langs de Argentijnse kant heb je de roadtrip van de Zeven meren waar een van de mooiste scenic routes ter wereld bezoekt tussen San Martin de los Andes en Bariloche. Ook hier zitten je dagen gevuld met buitenavontuur en nationale parken, zoals Nahuel Huapi National park, het oudste nationale park van Argentinië.
Het merengebied tussen Chili en Argentinië wordt heel vaak gecombineerd en de grensovergangen zijn niet moeilijk. Alleen is het voor ons wat puzzelen om de huurwagens met de juiste permits over de grenzen te krijgen. De keuze van lodgement is in de streek eerder beperkt en de hotellerie is, zeker in Argentinië, opgebouwd met veel hout en ietwat bombastisch. Aan de Chileense kant zijn de accommodaties soms wat soberder en meer gericht op design. Een kwestie van smaak, de indrukwekkende natuur blijft spectaculair.
4. Zuidelijk Patagonië
Het Zuidelijke stuk Patagonië is het ruige, minder toegankelijke Patagonië, in vergelijking met het merengebied dat hierboven aan de beurt was. Het “einde-van-de-wereld”-gevoel begint hier vorm te krijgen en dit is de regio van de gletsjers, de ruige hoge Andestoppen, de afgelegen veeboerderijen en de gekartelde fjorden.
Het mythische gebergte van Torres de Paine, gekenmerkt door de drie iconische granieten torens, is steevast de trekpleister in Chili. Het park omvat imposante bergen, gletsjers, meren en rivieren. Met een diverse flora en fauna biedt Torres del Paine unieke mogelijkheden voor wildlife-spotting, waaronder guanaco's, condors en zelfs poema's. Er zijn bepaalde ranches die zich gespecialiseerd hebben in het behoud van deze poema’s en die hier ook uitstappen voor aanbieden. Op zo een ranch overnachten is alvast een enorme aanrader.
Langs de Chileense kant kan je nog tal van indrukwekkende gletsjers bezoeken zoals de Serrano en de Balmaceda, maar voor de top van de gletjers moet je in Argentinië zijn met de Perito Moreno, een van de weinige gletsjers ter wereld die nog steeds groeit. Dit natuurwonder ligt in Los Glaciares NP, een natuurpark met adembenemende landschappen met torenhoge bergen, kristalheldere meren en een rijke biodiversiteit. Bezoekers kunnen boottochten maken om de gletsjers van dichtbij te bewonderen of wandelen op speciaal aangelegde paden voor spectaculaire uitzichten.
Weet dat Patagonië 4 seizoenen op een dag heeft en dat je op vrijwel alle klimatologische omstandigheden gekleed moet zijn. Het is een spectaculaire natuurbeleving waar je oog in oog staat met de ruwe kracht van de natuur.
5. Zuidelijke punt
Onze reis langs de reis eindigt helemaal in het zuiden op de zuidelijke punt. Punta Arenas in Chili en Ushuaia in Argentinië zijn de laatste bewoonde gebieden in de regio Vuurland.
Ushuaia, gelegen op het eiland Tierra del Fuego in Argentinië, wordt vaak de zuidelijkste stad ter wereld genoemd. Deze charmante stad is omgeven door het ruige landschap van de Andes en de koude wateren van het Beaglekanaal. Ushuaia dient als een toegangspoort tot Antarctica, met veel expedities die hier vertrekken. De stad biedt een scala aan activiteiten, van wandelen in het Tierra del Fuego Nationaal Park tot boottochten langs gletsjers en pinguïnkolonies. Ushuaia heeft ook een rijke geschiedenis, zichtbaar in het voormalige gevangeniscomplex dat nu een museum is.
Hier werken we vaak samen met enkele schepen en expeditieschepen die vanuit Punta Arenas of Ushuaia vertrekken om tussen de fjorden en ijsschotsen varen en natuurlijk de legendarische Kaap Hoorn te bereiken. En afhankelijk van het schip zelfs naar Antarctica te varen!
Goed om te weten
Rondreizen naar Agrentinië en/of Chili zijn heel het jaar mogelijk. Er zijn uiteraard meteorologische omstandigheden die per streek moeten bekeken worden, maar beide landen zijn zodanig uitgestrekt dat er te puzzelen is met verschillende regio’s.
We zitten met omgekeerde seizoenen dan in Europa. Onze winter is dus zomer in Argentinië en Chili. In de winter, onze zomer, waren er vroeger geen reizen mogelijk naar Patagonië. Daar is enkele jaren geleden verandering in gekomen en er zijn nu vluchtconnecties in de winter en ook lodges die praktisch heel het jaar open blijven. Het winterse klimaat valt eigenlijk zeer goed mee. Het is iets kouder, maar er is een pak minder wind dan in de andere seizoenen, zodat de gevoelstemperatuur net per se kouder aanvoelt. Wel zijn de dagen minder lang dan in de zomer en zijn er dus aangepaste excursies.
Sommige regio’s lenen zich uitstekend om met de huurwagen te verkennen, andere doe je beter met een gids/chauffeur en nog andere regio’s zijn beter om te werken met één lodge die met een pakket aan uitstappen met hun eigen gidsen zitten.
Argentinië en Chili zijn geen goedkope landen, enerzijds door de vele vluchten en anderzijds door de hoge levensstandaard van de bevolking. Informeer goed bij jouw reisprofessional!
We werken steeds met jouw reisagent een reis op maat uit, je vindt hier alvast enkele van onze voorbeeldprogramma’s:
14-daagse rondreis Merengebied tussen Chili en Argentinië
19-daagse rondreis Chili en Argentinië over de grens
18-daagse de hoogtepunten van Argentinië
17-daagse roadtrip Carretera Austral in Noord-Patagonië Chili