Cruise met de Bou el Mogdad op de Senegal rivier

Verslag van onze collega Paul aan boord van de Bou el Mogdad voor een legendarische 7-daagse cruise op de Senegal-rivier van Saint-Louis naar Podor. Welkom aan boord!

Plezier langs de Senegal rivier

Het landschap glijdt voorbij op het bedaarde ritme van de twee motoren, die met 300 toeren per minuut draaien en een ritmische cadans aan de cruise geven. De ene kant Mauritanië, de andere kant Senegal. Tussen het riet en de schilderachtige dorpjes gaat het leven langs de rivier zijn gangetje: herder met hun vee, vrouwen die de was doen en veel spelende kinderen. Het is maart en naarmate we de rivier verder opvaren, weg van de verkoelende Atlantische bries, stijgt de warmte gestaag. Aan boord genieten de reizigers van de warme zon op het dek, het bescheiden zwembad en van de kunstjes van Sarko, de lieve barman. 

Het voorsteven van de Bou El Mogdad met een klein verfrissend zwembad

De Bou el Mogdad zag het levenslicht in 1950 en heeft tot 1970 op de Senegalrivier gevaren. Daarna volgde een duistere periode van verwaarlozing en wapensmokkel langs de kusten van Guinee, alvorens een nieuw tijdperk aanbrak... In de jaren 80 zijn er hutten bijgebouwd en herleeft de 'Bou el', zoals het schip liefdevol genoemd wordt door zijn bemanning, waardoor zijn passagiers, maximaal vijftig, ondergedompeld worden in fijne nostalgische sfeer. Het schip is nog steeds in zijn originele staat, met hier en daar wat liefdevol gerestaureerde houten details en vlekken van roest die herinneren aan zijn lange geschiedenis... Deze reis is een stukje Senegalese geschiedenis waar je induikt.

Mamadou, aan het stuur van dit historisch schip

Meet the crew

Het Senegalese personeel draagt een groot steentje bij tot de magische ervaring. Ervaring. Mamadou, de stuurman, altijd alert en blij om je een kijkje te laten nemen in het commandocentrum. Anso, de gids, is een wandelende encyclopedie en zijn perfecte Frans slaat zelfs de Fransen met verstomming. Anso behoort tot de Dialo, de animistische etniciteit van Casamance in het zuiden van het land, en is trots op de cultuur van zijn voorouders. Hij is voormalig militair, gediend als VN-blauwhelm in 8 internationale missies, en heeft een uitstekende discipline en zin voor organisatie.

Maimouna is de jonge en efficiënte cruisemanager, discreet en uitstekende danseres! Met veel flair wisselt ze elegant tussen de chique outfit van de vrouwen uit Dakar, het sobere traditionele kostuum en zelfs een roze Europese outfit. Samen met haar bondgenoot Apsa, verantwoordelijk voor massages, voegden ze elk op hun eigen manier een vriendelijke  vrouwelijke touch toe aan de cruise. En uiteraard vergeten we de andere bemanningsleden niet: koks, bediening… een professionele omkadering voor dit schip.

De magische zichten op de oevers van de Senegal rivier

Apsa et Maimouna, twee ongelooflijke bemanningsleden

Start in Saint-Louis

Na de rechtstreekse vlucht van Brussels Airlines worden we verwelkomd door een vertegenwoordiger van Sensations en een chauffeur die ons naar Saint-Louis brengt. Vier uur rijden naar het noorden om toe te komen in Hotel La Résidence, een eenvoudige en charmante plek gelegen in het hart van Saint-Louis. Deze oude stad heeft heel wat charme met de gevels van prachtige, wat verweerde koloniale gebouwen die doen denken aan New Orleans of Cuba. En natuurlijk het leven langs de straten: straatverkopers, kapperszaakjes, kleermakers, ambachtslieden, de oneindige karren die door de straten ratelen, Fulani herders met schapen, bromfietsen, antieke taxi’s … Met de koets gaan we naar het drukke vissersdistrict. Zanderige straten, zwaaiende groepen kinderen en de volwassenen die bezig zijn met de veiling,  bijna direct aan het strand, voor de verkoop van steeds zeldzamere wordende vissen. De prachtige gekleurde visserssloepen en de ebbende oceaan doen even vergeten dat het leven van deze vissers een hard leven is.

Begin van de reis met de straten van Saint-Louis

De vissers , net terug met hun sloepen op de stranden van Saint-Louis

In de namiddag inscheping aan boord van de Bou el Mogdad. De passagiers nemen hun intrek in hun cabine, deze bestaan in drie categorieën. De standaardcabine is de kleinste en eenvoudigste, met alleen een wastafel. De douches en toiletten zijn gemeenschappelijk en op de gang te vinden. Goed voor reizigers die niet op luxe gesteld zijn. Wij kiezen voor onze Sensations klanten voor de categorie erboven, vooral omdat hier airconditioning en een privébadkamer is. De 'Comfort'-cabine is iets ruimer en heeft airconditioning een wastafel en  eigen douche en toilet. De cabine is volledig in hout uitgevoerd, de deur is voorzien van een muskietennet, een schildering bootst een oude poster na. Het is eenvoudig, schoon en charmant. De derde categorie zijn de twee mooie suites, waaronder de zogenaamde 'eigenaarssuite', de meest authentieke kamer, die al bestaat sinds de bouw van het schip.

De comfort cabine met een wasbak, badkamer en eigen air conditioning

's Avonds is er een lekker aperitief opgevrolijkt door dansers en muzikanten. In het restaurant worden we bediend door obers in het wit en wordt er een vast menu geserveerd, met wijn en drankjes à volonté… Elke dag een andere menu. We dineren in groepen van 8 tot 12 personen, waarbij we elkaar na enkele dagen goed kennen en reisverhalen uitdelen. Verwacht geen overdadige luxe, maar eerder een tijdloze, nostalgische sfeer, zoals een Agatha Christie roman. 

De eerste nacht spendeert het schip aan de kade, de volgende dag beginnen we onze tocht. De kleuren van de zon op het glinsterende water, de vermiljoenrode schoorsteen, de kleurrijke visserssloepen … We komen bij de dam die de scheiding markeert tussen het zoute water en het zoete water van de rivier. Van hieruit slingert de rivier door de Sahel tot het weelderige Fouta Djalon-massief van Guinea over meer dan 1500 km.

De was langs de oevers van de rivier

Vogelparadijs Djoudj

Het Djoudj nationaal park is een ongelooflijk natuurreservaat, waar veel vogels komen overwinteren. Ongeveer 395 vogelsoorten en meer twee miljoen vogels! De toer met motorboot brengt ons op een van de armen van de rivier, door moerassige gebieden, naar een eiland waar duizenden pelikanen nestelen. Een adembenemend schouwspel, dat op zichzelf al de reis waard is. Het luide gekwetter en ruzie, het opstijgen en spectaculaire landen, de kleurrijke volwassen vogels in schril contrast met de donkere jongeren… Visarenden, flamingo's, aalscholvers, slangenhalsvogels en de vele reigers voegen diversiteit toe aan dit bewegende schilderij!

Dit unieke reservaat wordt helaas bedreigd. De parkwachters doen er alles aan om deze uitzonderlijke plek te bewaren, maar de opkomst van zout uit de oceaan, verzilting door de vele rijstvelden en het gebruik van pesticiden vormen een dodelijke bedreiging, een uitdaging die deze bewakers koste wat het kost willen aangaan!

De baron van Richard Toll

We bewonderen de oevers, Mauritanië aan de ene kant, Senegal aan de andere, passeren de sluimerende stad Rosso. Verder meren we aan in het kleine Senegalese stadje Richard-Toll. Enorme suikerrietvelden omringen een gigantische suikerfabriek. We worden uitgenodigd om een veld suikerriet te zien dat in brand is gestoken om schoongemaakt te worden. De droge bladeren en de vele knaagdieren en parasieten ontvluchten de vlammen, maar het suikerriet blijft intact en zal later worden geoogst. Terug in de stad ontdekken we de ontroerende ruïnes van de 'Chateau du Baron Roger'. Dit kasteel in Franse stijl zou zijn gebouwd in 1821-1822 uit liefde voor een vrouw, de mooie Yacine Diam, waarvan de baron Jacques-François Roger, de eerste Franse gouverneur van Senegal, betoverd was geraakt. Het gebouw diende als kerk, vervolgens als school, voordat het werd verlaten. Dit overblijfsel uit de koloniale tijd van Frans Soedan lijkt na enkele decennia van verwaarlozing op instorten te staan. Toch straalt het een zekere grandeur en romantiek naar vervlogen tijden uit. 

De volgende dag maken we een tussenstop in Dagana, een oude koloniale post en ooit de hoofdstad van het koninkrijk Waalo. Een bezoek aan de markt dompelt ons onder in een kleurrijke wereld. Stalletjes met vis- en vleeswaren, houtskool om thee of eten te maken, allerlei handelswaren, karren met paarden versierd met kleurrijke linten, vrouwen in schitterende jurken. We bezoeken de school waar schoolmateriaal wordt achtergelaten voor de vele kinderen die erop staan met een ontwapenende levensvreugde het nationale volkslied voor ons te zingen. We eten aan de oever van de rivier, in de schaduw van grote bomen, een heerlijke tiep bou dien met vis bereid door de chef-kok van de Bou. We eten op matten en kussens, begeleid door de muziek van het dorpsdrumstel en de opzwepende dansen van Maimouna en Apsa die de passagiers definitief hebben omarmd!

Het kasteel van Baron Roger in Richard Toll

Een taxi in de straten van Dagana

Het leven aan boord is genieten: lekker tafelen, op het dek ontspannen, nippen aan een vruchtensap of een glas rosé, een massage... Op de vijfde dag bezoeken we een dorp van de Peul-nomaden, een volk zeer gehecht aan hun traditionele levensstijl. Het  zijn veehouders met kleine kuddes, ze trekken rond over uitgestrekte gebieden steeds weg van de droogtes tot in het zuiden van het land! De rieten hutten zijn opmerkelijk goed onderhouden, de vrouwen tonen hun rijkdommen, die ze bewaren in kalebassen en geëmailleerde. In de namiddag ontmoeten we hun 'neven' Toucouleurs, een term die wordt gebruikt voor de gesettelde Peul. De kinderen nemen ons bij de hand naar de rivier. Geen kind bedelt, behalve als je laat zien dat je zakken vol snoep zitten! 's Avonds sluiten we ons aan bij de bemanning die een geweldige barbecue voor ons heeft voorbereid: twee gegrilde lammeren, fruit, drankjes, en een groep muzikanten met hun trommels. De kinderen laten hun kunstjes zien op het ritme van de muziek en waar ze eerst wat apart zitten, komen ze zich al snel en heel natuurlijk tegen ons aan nestelen. Heerlijke Afrikaanse gastvrijheid.

Lachende gezichten op school in Dagana

De tiep bou dien, het nationale gerecht van Senegal waar de reizigers van kunnen smullen

We komen op de zesde dag aan in Podor. Alles lijkt zo snel te gaan, wat een verrijkende ervaring! De okerkleurige koloniale gebouwen aan de oevers met daarachter de majestueuze Bou el Mogdad aangemeerd… het lijkt een plaatje uit een historische film! We bezoeken een klein museum met een samenraapsel Het Franse fort zal ons laatste bezoek zijn, een collectie aan van alles en nog wat. We gaan de volgende ochtend van boord en nemen afscheid van de gastvrije bemanning, die een grote meerwaarde hadden. 

Op het einde van deze cruise kan je nog verder op avontuur in Senegal: de woestijn in de regio Lompoul, het Roze Meer, de stranden... iedereen gaat verder op zijn avontuur, maar met gemeenschappelijke herinneringen aan het mooie avontuur aan boord van de Bou el Mogdad.

Uitstap met de sloep van het schip naar enkele dorpjes langs de rivier

Verlenging van de reis met verschillende regio’s in Senegal, zoals de woestijn-regio van Lompoul

Goed om te weten

Le Bou El Mogdad vaart enkel tussen 25 oktober en 02 mei.

Een reis met een goede prijs/kwaliteit. Vanaf € 1880 per persoon, inclusief vlucht, maaltijden en drankjes aan boord! Vraag gerust meer info bij jouw reisagentEr zijn slechts 25 cabines, waaronder 15 comfortabele hutten en 2 suites, dus het is verstandig om vroeg te reserveren! Wij bieden enkel de 2 hoogste klasse cabines aan.

Boor Senegal geen visum, geen verplichte vaccinatie. Een antimalariabehandeling is alleen nodig in het regenseizoen. Het regenseizoen is van augustus tot september, dus buiten de cruise data. 

Vooraf aan de cruise verblijf je in een hotel in Saint-Louis. Ook op het einde van de reis kan je verlengen met andere regio’s in Senegal. Samen met jouw reisagent adviseren we je graag.

Voorbeeldprogramma’s Senegal:

Informeer je goed bij je reisagent om de verschillende mogelijkheden voor jouw ideale reis Senegal te overlopen!

Vorige
Vorige

Chili & Argentinië - Over de Grens

Volgende
Volgende

De historische springplank van Japan