Madagaskar - de diversiteit van het Rode eiland

Welkom op Madagaskar! Het op drie na grootste eiland ter wereld en de thuisbasis van een aantal unieke dieren, planten en bomen. De verschillende nationale parken weerspiegelen de unieke biodiversiteit van het eiland. Een bloemlezing vande pracht van het rode eiland!

De “Allée des baobabs” op de nationale weg in het westen van het eiland

Madagaskar zal misschien niet bovenaan de meeste reizigers hun bucketlist van reisbestemmingen staan en toch is het land zo uniek en authentiek en zou iedereen het mijn zijn eigen ogen moeten kunnen zien. Het eiland wordt soms het "achtste continent” genoemd, een verwijzing naar de onvergelijkbare biodiversiteit die je nergens anders ter wereld zal vinden. Er zijn heel wat endemische soorten op Madagaskar te vinden, zoals lemuren, baobabbomen, kameleons…

8 miljoen jaar geleden is Madagaskar losgeraakt van het vasteland van Afrika en meer dan 160 miljoen jaar geleden van het supercontinent Gondwana. Dit zorgde voor een unieke ontwikkeling van fauna en flora die men enkel op het eiland kan terugvinden. Omdat het eiland relatief geïsoleerd is/was van de rest van de wereld, ontwikkelden de inheemse culturen unieke gebruiken en praktijken met betrekking tot landgebruik en natuurbehoud die hebben bijgedragen aan het behoud van de biodiversiteit. Madagaskar is daarom een echt paradijs voor de natuurliefhebbers. 

Je ontdekt Madagaskar met jouw gids en een goede terreinwagen. In de nationale parken maak je tal van wandelingen om de natuurpracht van dichtbij te bewonderen en in het noorden van het eiland kunnen de duikliefhebbers op zoek naar de maritieme wereld rond het eiland.

Veel wandelmogelijkheden in de verschillende natuurparken @Anne-Leen De Backer

Duiken met de walvishaai, vriendelijke reuzen, in het noorden bij Nosy Be

Biodiversiteit

Madagaskar herbergt een buitengewone biodiversiteit met een groot aantal planten- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Het eiland is de thuisbasis van unieke flora en fauna, waaronder vele soorten lemuren, kameleons, baobabbomen, reizigersboom, de flamboyant en  orchideeën.

Op het eiland zal de reizigers heel wat endemische soorten terugvinden, die dus enkel hier voorkomen. Lemuren: Deze primaten zijn iconisch voor Madagaskar en worden nergens anders in het wild aangetroffen. Bobabbomen komen op het Afrikaanse vasteland regelmatig voor en zijn steeds een majestueuze verschijning. Op Madagaskar groeien zes van de negen soorten. De kleurrijke kameleons zijn alomtegenwoordig op het eiland en ook tal van endemische soorten. De tenreks en fossa zijn andere unieke dieren van het eiland. Tenreks zijn kleine zoogdieren die alleen voorkomen op Madagaskar en enkele nabijgelegen eilanden. De fossa is een carnivore zoogdier en het grootste roofdier van het eiland. Andere soorten die enkel op het eiland te vinden zijn: ayeaye (vingerdier), Madagaskarbaars, Madagskarvorkstaartplevier, rode vleerhond, panterkameleon, ringstaartmangoest…

Kameleons met een indrukwekkend kleurenpalet @Anne-Leen De Backer

De Fossa, endemische soort van Madagaskar

Lemuren

We hadden het al over de biodiversiteit van het eiland…. en wie is er een beter voorbeeld van dan deze intrigerende diertjes. De lemuren of maki’s zoals ze ook gekend zijn, zijn de meest iconische dieren van het eiland. Madagaskar heeft meer dan 100 soorten lemuren, variërend van de kleinste dwerglemuren tot de indrukwekkende Indri Indri.

Lemuren zijn een groep primaten en behoren tot de infraorde Strepsirrhini, wat betekent dat ze "gekrulde neuzen" hebben, een kenmerk dat ze onderscheidt van de "droge neuzen" van apen en mensen. Net zoals bij apen en andere primaten hebben lemuren unieke sociale structuren en groepsdynamieken.
Helaas worden veel lemuren bedreigd door habitatvernietiging, ontbossing, stroperij en klimaatverandering. Velen zijn bedreigde diersoorten en de overheid heeft heel wat regio’s tot nationale parken benoemd, om onder andere de lemuren te kunnen beschermen.

Lemuren hebben hun naam te danken aan de roep van sommige soorten. De eerste Europese ontdekkers denken aan de roep van de lemures, boze geesten van gestorven personen die als spoken rondwaarden, uit de Romeinse mythologie.

Kroonmaki in het Ambergebergte @Anne-Leen De Backer

De iconische ringstaartmaki’s

Geografie

Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld en heeft een gevarieerd landschap, variërend van tropische regenwouden en droge loofbossen tot savannes en bergketens. Deze diversiteit in geografie heeft geleid tot een verscheidenheid aan leefgebieden voor alle soorten, die we hierboven al konden ontdekken.

Er zijn in Madagaskar tal van prachtige natuurparken die zeker niet zullen ontbreken op een natuurreis naar dit eiland! In het zuidoosten ligt het natuurpark van Ranomafana dat vooral uit regenwoud bestaat. De ruige landschappen met canyons en waterpoelen vind je terug in het nationale park van Isalo. In het noorden heb je de parken van Ankarana en Ankarafantsika. Ankarana is bekend om zijn kalkstenen formaties, grotten en ondergrondse rivieren. Ankarafantsika is dan weer meer een mix van droge en vochtige bossen en een herbergt een grote populatie aan vogels.

Het regenwoud en de dichte bossen in het nationaal park van Ranomafana

De canyons en ruige landschappen rond Isalo National Park

Cultuur & bevolking
Madagaskar heeft een rijke en diverse culturele achtergrond, beïnvloed door Aziatische, Afrikaanse en Europese tradities. De bevolking van Madagaskar staat bekend om zijn gastvrijheid, muziek, dans en traditionele ambachten. De bezoeker zal gecharmeerd zijn door de couleur locale die je overal in de dorpen en langs de wegen kan waarnemen. De schoolkinderen wuiven enthousiast naar je en een bezoek aan de markt prikkelt alle zintuigen.

De Malagassiërs zijn fiere mensen en je voelt je bij hen snel op je gemak. De vrouwen hebben vaak een poeder op hun gezicht aangebracht, waarmee ze mooie motieven op hun huid hebben getekend. Dit poeder wordt "masonjoany" genoemd. Masonjoany is een traditioneel poeder gemaakt van gemalen sandelhout of andere natuurlijke ingrediënten gemengd met water. Dit poeder wordt gebruikt als make-up om de gezichten te versieren en om te beschermen tegen de zon. Het wordt vaak toegepast in verschillende patronen en ontwerpen, afhankelijk van de culturele en sociale context van de vrouw.

In de vele dorpen zoals bijvoorbeeld Joffreville in het noorden van Madagaskar, zie je de sporen van de Franse bezetting. De kerkjes en bestuursgebouwen zijn nog steeds in dienst en hebben vaak een kleurrijk jasje.

De vriendelijke en fiere inwoners van Madagaskar @Anne-Leen De Backer

Heel veel kleuren en couleur locale in de steden en dorpen @Anne-Leen De Backer

Geologie
Madagaskar heeft een unieke geologische geschiedenis, waarbij het oorspronkelijk deel uitmaakte van het supercontinent Gondwana. Als gevolg hiervan heeft het eiland een aantal unieke geologische kenmerken en formaties, waaronder de Tsingy de Bemaraha en de kalkstenen formaties van Ankarana.

Tsingy betekent in de lokale taal “waar men niet blootvoets kan lopen”. Ook deze formaties zijn uniek voor Madagaskar want het zijn kalkstenen rotsen die zijn geërodeerd tot scherpe pieken, richels en ravijnen. Deze rotsen zijn ontstaan door miljoenen jaren van chemische verwering en erosie, waardoor scherpe karstformaties zijn ontstaan. De meest uitgespreide Tsingy liggen in Tsingy de Bemaraha. In het noorden van het eiland heb je de rode Tsingy van Ankarana. Wandelingen in deze uitzonderlijke gebieden zijn een van de vele hoogtepunten van het land.

De unieke formaties van Tsingy de Bemaraha

De rode Tsingy van Ankarana @Anne-Leen De Backer

De biodiversiteit, de iconische lemuren, de diversiteit in geografie en nationale parken, de cultuur en vriendelijke bevolking en de aparte geologie zijn slechts enkele aspecten die Madagaskar zo uniek maken. Onze collega Anne-Leen De Backer was er enkele maanden geleden en het land is, zoals je wellicht kan zien, zeer fotogeniek. Kortom een fascinerende bestemming die je met geen ander kan vergelijken.

Samen met jouw reisagent werken we een reis op maat uit op dit prachtige eiland. Dit kan een hele rondreis zijn of een deel van het eiland.

Kerkje in de buurt van Joffreville @Anne-Leen De Backer

Goed om te weten

Vanwege de Franse connectie met Madagaskar vertrekken de meeste vluchten naar het continent vanuit Parijs. Er zijn echter ook enkele Afrikaanse maatschappijen, zoals Ethiopian Airlines, die vanuit Brussel opties hebben.

De beste reistijd voor Madagaskar is van april tot november. Het klimaat langs de kust is tropisch, in het binnenland gematigd en in het zuiden droog. Van oktober tot maart is het warm met een hoge vochtigheidsgraad, van april tot september valt er nauwelijks regen en is de temperatuur aangenaam. Van januari tot maart is het seizoen van cyclonen en mogelijk hevige regenbuien (noorden en oosten). Van juli tot september zwemmen er honderden bultrugwalvissen in de wateren rond het eiland.

Alhoewel er steeds betere boutique hotels openen in Madagaskar, is een hele rondreis over het eiland niet altijd mogelijk met het comfort dat we onze klanten willen aanbieden. Sommige wegen zijn ook minder goed onderhouden of worden betreden door veel traag verkeer. Een rondreis over heel het eiland vergt dan ook dat je een mentale switch kan maken om op het lokale tempo te kunnen overschakelen. We kunnen echter ook een rondreis uitwerken met focus op bepaalde regio’s om toch wel een zeer kwalitatieve reis aan te bieden, zelfs met luxe opties van accommodaties. We bespreken de opties en jouw verwachtingen graag samen met jouw reisagent(e).

We bieden geen reizen met de huurwagen in Madagaskar aan. Onze rondreizen gebeuren steeds met kwalitatieve gids/chauffeurs.

Enkele voorbeeldprogramma’s

Kwalitatief en karaktervol boutique hotel in de hoofdstad Antananarivo @Gallieni

Vorige
Vorige

De historische springplank van Japan

Volgende
Volgende

Uitbundige carnavals over heel de wereld