Prehistorisch wezen in Oeganda

Een reis naar Oeganda staat natuurlijk in het teken van de primaten; de gorilla’s en de chimpansees. Naast de primaire wouden met primaten, zijn er andere boeiende natuur regio's waar je bijzondere dieren ontdekt. Zoals de schoenbekooievaar, een uiterst zeldzame vogel met een bijna prehistorische uitstraling!

Eerste indrukken van de gorilla’s van Oeganda Pic @Paul Lorsignol

Onze collega Paul was onlangs in Oeganda en maakte er in het bijzijn van enkele reisprofessionals een bijzondere reis in Oeganda. Entebbe, Queen Elizabeth National park en natuurlijk Bwindi Impenetrable NP, huis van de berggorilla’s. De ontmoeting met de indrukwekkende berggorilla’s was uiteraard een heus avontuurlijk en zorgt voor onvergetelijke momenten waarbij je in harmonie met de natuur staat. 

In contact met de berggorilla’s

Vroeg in de ochtend, gewapend met stevige laarzen en een wandelstok, vertrekt de groep van Paul met hun ervaren Oegandese gids het dichte woud in. Het pad slingert door dichte begroeiing van varens, lianen en eeuwenoude bomen die reiken tot de nevelige lucht. Het geluid van vogelgezang en het geritsel van bladeren vullen de frisse ochtendstilte terwijl de groep zich steeds verder een weg baant door het groen. Een uitdagende tocht met enkele steile hellingen en glibberige paden, maar de beloning is in zicht als de gids gebaart  om stil te zijn. Daar, in een kleine open plek, zit een gorillafamilie met twee zilverrugen die de groep bewaken en moeders die hun pasgeboren baby’s liefdevol koesteren. 

Na de zorgvuldige telling blijkt het een familie van 17 te zijn, waaronder 2 zilverruggen en 5 baby’s. Van de 460 gorilla’s in het park zijn er 113 baby’s, een ware geboortegolf die het Bwindi-woud tot een essentiële toevluchtsoord maakt voor de berggorilla's. De aanpak van de Oegandese overheid, mede door de dure permits en het beperkt aantal bezoekers, heeft een positieve invloed gehad op de populatie van deze mensapen. 

Wandeling in Bwindi impenetrable national park Pic@Paul Lorsignol

Deze babygorilla is pas anderhalve maand oud. Zijn moeder waakt over hem met oneindige zachtheid, ontroerend in haar tederheid. Pic@Paul Lorsignol

Prehistorische ontmoeting

Het land is ook het toevluchtsoord voor een echte ster van de wereldwijde fauna, de legendarische schoenbekooievaar van de Nijl. Deze indrukwekkende vogel staat bekend om zijn grote, indrukwekkende snavel die lijkt op een schoen, wat hem zijn naam geeft. De schoenbekooievaar kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft een unieke, bijna prehistorische uitstraling. Je komt geen scholen tegen, want het is een solitaire vogel met een uitzonderlijke jachttechniek, waarbij hij lange tijd stil blijft staan en wacht op zijn prooi. Door zijn zeldzaamheid en kwetsbaarheid is de schoenbekooievaar een symbool geworden voor natuurbescherming in zijn leefgebied.

Een vijftiental exemplaren leeft in de moerassen van het Victoriameer, verborgen in een doolhof van kanalen, overwoekerd door papyrus. Het verkennen van dit waterrijke labyrint gebeurt per kano, een magische ervaring voor een uitzonderlijke ontmoeting!

Vissers op het Victoriameer Pic@Paul Lorsignol

Het Victoriameer is het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld! Het beslaat 68.000 km² en omspoelt de oevers van Oeganda, Tanzania en Kenia. Dit meer wordt ook beschouwd als de bron van de Witte Nijl, een van de twee takken van de Nijl. Met een diepte van ongeveer veertig meter, zijn de wateren zeer visrijk.

Paul en zijn groep stappen aan boord van een motorboot in Entebbe, een stad gelegen op een schiereiland, bekend om zijn stranden, markten vol vis, exotisch fruit en een overvloed aan producten en kraampjes die net zo gevarieerd zijn als de straatkappers, verkopers van gegrilde kip, houtskool of trossen groene bananen. De tocht over het meer brengt rust, en er is zo veel te bewonderen; de bonte ijsvogels, jacana’s en een overvloed aan vogels die schuilen in de papyrusbossen.

De Afrikaanse aalscholver @Paul Lorsignol

Ze bereiken de Mabamba-moerassen, een uitgestrekt beschermd gebied van meer dan 16.000 hectare! Daar wachten enkele kleinere kano's en hier is het overstappan. Wilson, een jonge Oegandese gids uit de lokale gemeenschap brengt de groep verder in het biotoop waar hij zo vertrouwd mee is. Met een lange stok duwt hij het fragiele vaartuig voort en neemt de groep mee door een indrukwekkend doolhof van smalle kanaaltjes die soms uitkomen op prachtige moerassige open plekken. Geruisloos glijden door een ongerepte omgeving, beschermd tegen invloeden van de buitenwereld. Vrede en sereniteit kenmerken deze plek die buiten de tijd lijkt te staan.

Na een tiental minuten verschijnt, verscholen achter een groep planten, een majestueuze schoenbekooievaar, statig en bijna onbeweeglijk. Hij lijkt duidelijk geen angst voor de buitenstaander te hebben, en minutenlang wordt een van de zeldzaamste vogels ter wereld bewonderd! Zo'n vijftien schoenbekooievaars leven in deze moerassen. Oeganda telt er slechts 150 tot 200, verspreid over de moerassen van Murchison Falls en bij de monding van het Albertmeer. En op het hele Afrikaanse continent zijn er nog maar 6.000 tot 8.000 over!

De schoenbekooievaar in zijn natuurlijke omgeving, indrukwekkend @Paul Lorsignol

Het observeren van deze majestueuze vogel is absoluut een must, zo indrukwekkend is het voor de bezoeker. De aanblik van de heer van de moerassen, met zijn enorme snavel die zo zwaar lijkt en de vogel een prehistorische uitstraling geeft, zal nog lang in het geheugen van de reisgenoten blijven, die steeds weer blij zijn de meest onverwachte schatten van de Afrikaanse natuur te ontdekken. Als je in Oeganda bent is het echt een meerwaarde om op zoek te gaan naar deze statige vogel!

Goed om te weten:

De beste tijd om te reizen naar Oeganda kan worden opgedeeld in twee periodes: van december t/m februari van juni t/m augustus. De eerste periode is de droge periode. Deze wordt opgevolgd door een periode met hevige regenval in april en mei. De maanden juni tot september zijn een goed alternatief voor de droge periode. Als je de schoobekooievaars wil bewonderen, moet de je moerasgebieden aandoen. Deze zijn heel het jaar door te bezoeken, vertrek vroeg in de ochtend of in de vooravond.

Oeganda heeft de afgelopen jaren zijn focus op duurzaam toerisme versterkt, met het doel om zowel de natuurlijke omgeving als de lokale gemeenschappen te beschermen.. Een bezoek aan de bergorill’as biedt directe voordelen aan de lokale bevolking. Zelfde verhaal bij het bezoeken aan de moerasgebieden van Oeganda. het geeft de lokale mensen, zoals onze gids WIlson, een inkomen en zorgt dat mensen bewust omgaan met hun natuurlijke omgeving, aldus hun broodwinnig.

Travel Sensations biedt op Oeganda zowele Engelse groepreizen met vaste vertrekdata als individuele reisen, die we samen met jouw reisagent, op maat uitwerken.

Voorbeeldprogramma’s Oeganda:

All pics @Paul Lorsignol

Vorige
Vorige

Vietnam, op het ritme van het water

Volgende
Volgende

Mexico, op reis met architecten