Overnachting in een Zuid-Koreaanse tempel
Zuid-Korea is een van die ongekende juwelen van Azië! Het "Land van de Ochtendlijke Rust” herbergt tal van culturele schatten die in grootsheid aan China en in preservatie van cultuur aan buurland Japan doen denken. ... De Koreaanse bevolking is gereserveerd, maar uiterst gastvrij, de natuur is prachtig, Seoul is een fantastische grootstad waar de Aziatische gastronomie koning is, en als klap op de vuurpijl is het mogelijk om ondergedompeld te worden in een van de vele boeddhistische tempels die over het hele grondgebied verspreid liggen. In dit artikel beschrijft onze sales Paul zijn verblijf met zijn echtgenote in de Haeinsa tempel, een van de drie belangrijkste boeddhistische heiligdommen van Zuid-Korea. De deuren van de tempel staan open!
Vroeg in de morgen, nog voor zonsopgang ... Gekleed in een sobere kloostertuniek, volg ik wijselijk de monniken die in een enkele rij lopen in een indrukwekkende stilte van de ijzige nacht. We komen aan op de grote centrale binnenplaats van het kloostercomplex, waar zich een delicaat houten paviljoen bevindt met daarin een enorme houten trommel. Een monnik slaat op het instrument met twee enorme houten kloppers, in een verbazingwekkende choreografie die nog wordt versterkt door zijn wijde tuniek. Het tempo stijgt naar een crescendo, overvalt ons en voert ons beetje bij beetje mee, waardoor we de ijzige kou van deze lentedag vergeten. Ik word overweldigd door de tijdloze sfeer, alsof ik verdwaald ben in de bergen van het eeuwige Korea. Ik ben zowel toeschouwer als acteur van dit moment. Later ga ik terug naar mijn kamer en de ontbijtzaal, een sobere kantine waar monniken en pelgrims samensmelten met allemaal dezelfde tuniek. Alleen het aanzicht van een Amerikaanse vrouw geeft me aan dat er hier soms buitenlandse toeristen komen voor een onderdompeling in deze magische plek....
Dit schouwspel speelt zich af in het afgelegen gebied aan de flanken van Gayasan-berg. Enkele kilometers in dit natuurpark ligt het imposante kloostercomplex van Haeinsa. Een van de parels van het Boeddhisme in Korea, want het is de opslagplaats van de "Tripitaka Koreana", de oudste versie van de Boeddhistische canon. Dit verbazingwekkend "boek" is eigenlijke een verzameling van 81.350 houten blokken die tussen 1237 en 1248 werden gegraveerd en bedoeld zijn om alle boeddhistische teksten af te drukken. Dit fantastische werk is hier sinds 1398 gehuisvest en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De tempel zelf is een intact juweel waarvan de houten gebouwen meer dan 500 jaar oud zijn! Het Janggyeong Panjeon, een set van vier paviljoens waarin de Tripitaka Koreana is ondergebracht, dateert uit de 15e eeuw! Tussen de schuttingen van de tempel kan je een glimp opvangen van deze goed beschermde houtblokken. Deze unieke bibliotheek is het hart van de Haeinsa Tempel, die beschouwd wordt als de moedertempel van de Seon school in Korea, gelijkaardig met het Zenboeddhisme van Japan.
Het decor is zowel magisch als spiritueel. Liefhebbers van het het authentieke Azië zullen deze diepgaande introductie tot het boeddhisme zeker appreciëren. Je komt hier niet voor luxe. Alles is sober en we zijn ver van de luxe hotels en de sterrenrestaurants van Seoul! De maaltijden, in de tempel keuken klaargemaakt, zijn uitsluitend vegetarisch… Maar wel gezond en lekker! De kleine slaapzalen zijn eenvoudig. Mannen en vrouwen zijn gescheiden en je slaapt op een matje, zoals een Japans futon, op de grond. Ik deel mijn kamer met twee Koreaanse pelgrims. We drinken samen en kopje thee … Een temple-stay is niet enkel een overnachting, het is een beleving en je keert terug naar de eenvoudige zaken… terug naar de essentie van het leven!
Zodra ik aankom, krijg ik uitleg van een jonge monnik die heel ontspannen de regels uitlegt voor het verblijf in de Haeinsa-tempelt. Het is een hartelijk ontvangst met een kopje thee en … verrassing hij biedt me wat Belgische chocolade aan. Mijn tolk, een jonge vrijwilligster die net een jaar in België gewoond heeft, vertelt me dat het een geschenk is van Belgische vrienden!
Het is een meeslepende ervaring, je wordt in het monastieke leven gezogen. En het wordt al snel duidelijk dat het geen hotel is! Geen lobby, bar, zwembad of fitness of iets dat naar toerisme neigt. Het voelt alsof de tijd hier stil gestaan heeft en ik in een ander universum zit. Hier gebeurt alles bijna alsof men een sprong in de tijd maakt, een duik in een universum dat onveranderlijk lijkt. De klooster tuniek helpt om de tijdloze sfeer op te snuiven. De tempel is ongelooflijk mooi, omgeven door groen beboste bergen. Een andere monnik neemt ons met de andere gasten mee in het bos om de omringende natuur te ontdekken en de kleine heiligdommen, prachtig versierd met kalligrafie en houten beelden, te ontdekken. Een stukje van de tempel die je als dagtoerist niet kan bezichtigen. De meditatiesessie met bijhorende buigingen, 108 naar de boeddhistische traditie, en het impressionant ochtendgebed met tromgeroffel dat tegen de bergwanden weerkaatst, vervolledigen de mystieke ervaring. Een onvergetelijk moment voor een gepassioneerde reiziger zoals ik!
Ik had het geluk om tijdens mijn verblijf te kunnen genieten van een kunsttentoonstelling rondom de tempel. De Koreaanse artiesten werden geïnspireerd door de boeddhistische filosofie en de setting van de tempel in de natuur. Na de ochtendceremonie en voordat ik mijn mystieke ervaring van de tempel achterwege liet, heb ik nog me nog door deze prachtige kunstwerken laten inspireren.
Goed om weten:
Het is mogelijk om de Haeinsa-tempel te bezoeken zonder er de nacht door te brengen. Ook het natuurpark rond de tempel kan bezocht worden.
Een overnachting in een Koreaanse tempel is een ongelooflijk rijke ervaring als je ervoor openstaat. Er zijn heel wat tempels waar je kan verblijven, elke tempel biedt een andere ervaring. Zo is bijvoorbeeld een tempel gewijd aan de kunst van de kalligrafie, een andere laat u werken in de rijstvelden, in weer een andere maakt u kennis met een vorm van krijgskunst die als meditatie wordt beoefend … Kortom, afhankelijk van de smaak en interesses, is voor elke reiziger zeker een tempel die bij hem/haar past. Samen met uw reisagent helpen we u om de juiste keuzes te maken.
Wij raden een verblijf van één of twee nachten aan. Op een rondreis Zuid-Korea kunnen er zelfs meer dan één tempel met overnachting aangeboden worden, afhankelijk van uw wensen.
Wanneer gaan? De beste reisseizoenen zijn net zoals Japan de lente en de herfst, zelfde seizoenen als in België. De winter is te koud en de zomer te warm en vochtig.
Reizen doorheen Zuid-Korea: Door de hoge levenskost, wordt een reis doorheen Zuid-Korea vaak met het openbaar vervoer uitgewerkt, gelijkaardig als Japan. Een rondreis met een privé-gids is natuurlijk mogelijk, maar wordt een prijzig reisproject.
Voorbeeldprogramma:
Een combinatie van Zuid-Korea met Japan is ook perfect uit te werken met de ferry tussen Busan en Fukuoka.. We helpen je graag via jouw reiskantoor verder om jouw reis op maat uit te werken!
Foto credits @Paul Lorsignol & @Glenn Casaer