Slow tourism in Uji
Uji, in deze slaperige Japanse stad staat een van de meest fascinerende bouwwerken van het land… de Byodo-in. Deze Boeddhistische tempel, afgewerkt rond midden 11e eeuw zal elke bezoeker van het “slow tourism” charmeren: boeddhistische sereniteit, een verbluffende Japanse tuin, geavanceerde oude bouwtechnieken en zelfs moderne architectuur … dat allemaal in een kader vol geschiedenis, natuurpracht en rust.
Kyoto en bij uitbreiding de hele Kansai regio weerspiegelt het grote Japanse erfgoed. Een erfgoed dat eeuwenlang opgebouwd en verfijnd werd om het keizerlijke cachet te eren, de macht van de heersende shogun te tonen en het respect van de belangrijke feodale vazallen tentoon te spreiden. Een wandeling door Kyoto is teruggaan in de tijd waarbij iedere wijk wel enkele prachtige tempels of schrijnen herbergt. De laatste jaren is Kyoto op toeristisch vlak wel slachtoffer van zijn succes geworden, waarbij sommige tempels door de permanente drukte niet altijd leuk meer zijn om te bezoeken. Een zen-meditatie tuin met honderden andere toeristen, haalt toch veel weg van de charme en beleving. Bij Sensations werken we daarom steeds alternatieve programma’s uit met een mix van de klassieke bezienswaardigheden en een aantal rustigere sites, die daarom niet minder fenomenaal zijn. De Byodo-in tempel in Uji past in dit rijtje verborgen pareltjes van Japan. Ik neem jullie even mee!
De Byodo-in tempel, met de iconische Fenikshal, werd door de belangrijke Fujiwara familie van een roemrijke ambtenaren woning tot een Boeddhistische tempel omgebouwd in de 11e eeuw. De Fenikshal bestaat uit een rechthoekig gebouw met Amida-boeddha en twee lange hallen die zich uitstrekken langs beide kanten van het beeld. Via een bruggetje kom je aan de voet van de Amida-boeddha. Het beeld, gekenmerkt door een serene blik over de tuin, symbool voor het Westelijk Paradijs van het reine land boeddhisme, bestaat uit 10 grote blokken cypressehout die netjes in elkaar geschoven zijn. De techniek zelf kan je goed in het bijhorende museum ontdekken. In het bijzijn van het enorme boeddha-beeld wordt je gewoon stil, maar het zijn toch wel de uiterst fijn gesculpteerde bodhisattva-beelden, een soort boeddhistische engels, aan de muren gehangen, die ons blijven verbijsteren met alle details en hun verschillende muziekinstrumenten.
De Fenikshal dankt zijn naam aan de vorm van het gebouw, een feniks die zijn vleugels uitspreidt. Ook op de daken van de hallen vinden we verschillende verfijnde feniksen. Bij mooi weer is het zeker genieten van de tuin die elk seizoen anders is, een aanrader is de 250-jaar oude blauwregen die bloeit rond april/mei. Sta je in de tuin en kijk je over het meer dan zie je de prachtige reflectie van de majestueuze feniks die lijkt op te stijgen. De schoonheid van het gebouw wordt alom Japan geprezen en is ook te bewonderen in veel Japanse portemonnees, op het stuk van 10 Yen. Je kan geregeld ook artiesten terugvinden die zich laten inspireren door dit uniek gebouw, zo ontmoette ik er enkele jaren geleden Yuji, die regelmatig naar de Byodo-in komt om te tekenen en te schilderen.
Liefhebbers van architectuur zullen zeker van het gebouw genieten, maar ook de liefhebbers van moderne architectuur kunnen hun hartje ophalen. Naast de Fenikshal staat namelijk een strak modern gebouw, dat gracieus in de omgeving opgaat. Dit is het Hoshokan museum en herbergt, op de juiste temperatuur en met het perfecte licht, de schatten van het tempelcomplex; o.a. de tempelbel en 26 van de bodhisattva-beelden. Vooral de collectie en uitleg over de oud-Japanse muziekinstrumenten is een van mijn favorieten. In het museum spelen ook een animaties die de bouwtechnieken en de originele rode pigmenten van het gebouw in detail tonen. Al dit moois in een ondergronds museum dat aandoet als een moderne hippe woning, waar betonnen lagen op houten panelen lijken en de lichtinvallen gracieus uitgekiend zijn. Het werk van de Japanse architect Akira Kuryu, die voor dit museum ook verschillende keren in de architecturale prijzen viel.
Het bezoek aan de Byodo-in ademt de geschiedenis van toen. Enkele passen van de tempel ligt de Uji-rivier, die de stad in twee delen verdeelt. Een wandeling over befaamde brug, een van de oudste bruggen van Japan en gekend door de historische roman de Genji Monogatari, geeft je een blik op de ruime omgeving. Je kan dan pas voorstellen dat in het feodale Japan deze rivier een belangrijke strategische ligging had en als achtergrond voor talrijke veldslagen gedient heeft.
Uji kan je gemakkelijk bereiken met de trein vanuit Kyoto… Blijf er gerust even, want je vlucht uit de drukte die Kyoto soms is en komt in een stadje vol geschiedenis en bezienswaardigheden, er zijn nog enkele interessante schrijnen en tempels in de omgeving. Wil je even poseren probeer dan zeker de lokale groene thee of neem de lunch in een van de restaurantjes waar ze de lokale paling serveren!
Onze reizen Japan werken we steeds op maat uit, met heel wat aandacht voor de interesses van de reizigers. Steeds meer bezoekers zijn op zoek naar authentieke ervaringen, weg van de grote druktes en hier past Uji perfect in. De liefhebbers van moderne architectuur zullen het verscholen museum aan de Byodo-in zeker appreciëren (voor hen hebben we trouwens in Tokyo een heel leuke route uitgestippeld met moderne architectuur) en voor elke verfijnde Japan-liefhebber, zal de Byodo-in en de omliggende tuin zeker een meerwaarde zijn in hun reis.
Vraag gerust meer informatie via jouw reisagent. De uitstap naar Uji is perfect te combineren met enkele van onze programma’s, die we steeds op maat uitwerken:
Foto credits: @ Glenn Casaer & @ 平等院