Ecotoerisme in Borneo

119665748_10220698174797390_6499952806801668558_o.jpg
 

Op zoek naar een stuk wild paradijs in Azië? Wat dacht je van unieke ontmoetingen met orang-oetans, avonturen in het primaire regenwoud vol biodiversiteit en adembenemende berglandschappen? Dan is Borneo een bestemming voor jou!

Borneo is het op drie na grootste eiland ter wereld. Met zijn 743.330 km² is het 24 keer zo groot als België! Ondanks de ontbossing ten voordele van de oliepalmplantages, is Borneo nog steeds geroemd om zijn immense oerwouden, het laatste koninkrijk van de orang-oetans. Om de habitat van deze vriendelijke mensachtigen te beschermen werken wetenschappers samen met vrijwilligers aan het uitbouwen van natuurreservaten. De verhoogde milieubewustzijn, inzake ontbossing en oliepalmplantages, is de laatste jaren sterker geworden in Maleisisch Borneo, maar verschilt sterk van streek tot streek. Zeker als je weet dat het eiland Borneo zich onder drie landen verdeeld: Maleisië, Indonesië en Brunei, een piepklein maar rijk Sultanaat!

In de schaduw van Mount Kinabalu

In de schaduw van Mount Kinabalu

Sarawak, opgelet voor massatoerisme!

We nemen je mee naar het Maleisisch deel van Borneo, een gebied van ongeveer 200.000 km². Een enorm gebied met tal van regionale verschillen. Sensations biedt bijna nooit het zuidelijke deel aan, Sarawak genaamd. Hier zijn de belangrijkste stedelijke centra door dagelijkse vluchten met China verbonden, waardoor Sarawak te lijden heeft onder het Chinees massatoerisme. Zo is bijvoorbeeld het Semenggoh Rehabilitatiecentrum voor orang-oetans zeer druk bezocht en niet wat we verwachten van een rehabilitatieproject; slecht beheerd en overbevolkt. Het is nutteloos te hopen dat men in deze streek echte wilde orang-oetans ziet. De ontmoetingen met de Iban-stammen ontaarden er vaak in een toeristisch circus... Sensations kiest resoluut voor het noordelijke deel Sabah, een veel ongerepter gebied, meer naar smaak van onze klanten en een voorbeeld van respectvol toerisme.

De mysterieuze rafflesia, de grootste bloem ter wereld, endemisch voor Borneo en Sumatra

De mysterieuze rafflesia, de grootste bloem ter wereld, endemisch voor Borneo en Sumatra

De laatste grote wilde rivier van Azië

De staat Sabah wordt gedomineerd door Mount Kinabalu. Deze berg is de hoogste top tussen de Himalaya en de gletsjers van Papoea-Nieuw-Guinea. Op de hellingen is een fascinerend nationaal park waar zeldzame orang-oetans leven en de rafflesia, de grootste bloem ter wereld, voorkomt. Een wandeling in dit natuurpark met zijn aangename wandelpaden is een goede opwarmer voordat je naar de noordoostelijke Sandakan-regio trekt. De Kinabatangan-rivier heeft een uitzonderlijke biodiversiteit. De laatste grote wilde rivier van Azië verdient terecht de bijnaam "de Aziatische Amazone". Op de oevers leven dwergolifanten, iets kleiner dan de andere Aziatische olifanten, maar goed aangepast aan een leven in een dichte wouden. En ook tal van vogels, otters en orang-oetans die steeds vaker in het bladerdak worden gezien… Een natuurlijk toevluchtsoord voor tal van wilde dieren.

Aan de oevers van de Kinabatangan, de Aziatische Amazone

Aan de oevers van de Kinabatangan, de Aziatische Amazone

Een uitzonderlijke lodge

Aan de oevers van de Kinabatangan werken we samen met een unieke natuurlodge, deze wordt door National Geographic beschouwd als een van de 50 beste jungle lodges ter wereld! Een ideale uitvalsbasis waar alles in harmonie met de omgeving staat, zoals de tochten met een kleine elektrische motorboot; milieubewust en perfect om de dieren te benaderen zonder ze te storen met een lawaaierige dieselmotor. Het benaderen tot op enkele meters van een badende familie dwergolifanten is een onvergetelijk moment! Of een nachtelijke tocht op de rivier, geruisloos varen terwijl de gids de vegetatie scant op zoek naar schuchtere nachtdieren en ze dan respectvol met een projector aanwijst. Na een heerlijke nacht in de volle natuur geniet je van het ontbijt op het terras van de lodge, opgevrolijkt door voorbijtrekkende olifanten op weg van de rivier naar het woud. Magische momenten die levenslang bijblijven! 

Bij de verkenning van de streek, kan een bezoek aan de reusachtige kalkgrotten van Gomantong niet ontbreken. De groten zijn gekend voor het nestelen van zwaluwen. Gelicentieerde verzamelaars trotseren de bergflanken met rotan-ladders en bamboepalen om de nesten te verzamelen, tijdens de officieel erkende seizoenen. Een indrukwekkend schouwspel!

27913059_10213357066754277_8457657011702209742_o.jpg
27912447_10213357179757102_1675202403745046491_o.jpg

Tabin wildlife reserve en de Danum vallei, een laatste stuk paradijs voor de orang-oetans

Een bezoek aan het Sepilok rehabilitatiecentrum is een must voor de ecoverantwoorde bezoeker. Dit centrum is wel een voorbeeld van hoe het behoud van de orang-oetans professioneel en met respect georganiseerd kan worden. Met enkele tiental andere bezoekers zit je op een houten terras te wachten op de komst van de roodharige mensapen die naar hun voederplatform komen. Een indrukwekkend moment! Weldra zullen deze dieren ook autonoom zelf hun voedsel vinden en zich vestigen in het Tabin reservaat, verder zuidwaarts. Dit wildreservaat is het grootste en minst bezochte in Sabah. Thuisbasis van 1500 orang-oetans, de grootste concentratie van deze primaten die genetisch zo dicht bij de mens staan! Orang Outan betekent in het Maleisisch 'man van het woud'... In het Tabin wildlife reserve wonen ook een honderd dwergolifanten en de onlangs herontdekte en uiterst zeldzame Borneose nevelpanter (neofelis diardi). Om dit wild heiligdom verder te ontdekken gebruiken we een andere lodge van hoogstaande kwaliteit.

In het zuidoosten van Sabah ligt de Danum vallei, een beschermd gebied van 438 km² waar panters, gibbons, 500 orang-oetans en 270 vogelsoorten leven! Verbazingwekkende wandelbruggen in het bladerdak vormen een magische observatieplaats voor volwassenen en kinderen, vooral omdat een familie orang-oetans haar intrek heeft genomen pal voor de prachtige lodge waar onze klanten verblijven! 

De wandelbruggen in de Danum vallei voor de observatie in de boomlaag

De wandelbruggen in de Danum vallei voor de observatie in de boomlaag

Ontmoeting midden in het primair woud

Ontmoeting midden in het primair woud

Goed om weten

Reisperiode? Van Pasen tot oktober, de zomervakantie is een ideale periode
Budget? Voor een reisbeleving zoals hier beschreven moet je rekenen voor  -een budget van €3700 tot €4500 per persoon.
De opgeleide ranger-gidsen zijn Engelstalig
Na de natuurreis nog een prachtige strandbeleving? We hebben een schitterend eco-lodge aan het strand met zicht op Mount Kinabalu

Onze programma’s voorbeeldprogramma’s:

Een reis op maat naar Borneo? Contacteer ons via jouw gepassioneerde reisagent(e)

64998456_2307154489507767_7912412387343335424_o.jpg
80193132_2444250285798186_7736325011744489472_o.jpg

 

Vorige
Vorige

Het rijk van de woestijnolifanten van Namibië

Volgende
Volgende

Slow tourism in Uji