Het rijk van de woestijnolifanten van Namibië

shutterstock_1125790583.jpg

Namibië heeft tal van magische plekken: de spectaculaire rode duinen van de Namib-woestijn, het mythische Etosha Park, de legendarische 'Skeleton Coast' waar de woestijn flirt met de oceaan, ... maar dit Afrikaanse land verbergt nog tal van andere schatten …

Namibië is met zijn 842.000 km² naar onze maatstaven enorm, dat is 27 keer de oppervlakte van België. Met nauwelijks 2.200.000 inwoners, die voor het grootste deel in de hoofdstad wonen of in de vochtige en vruchtbare streken van de Caprivistrook in het noordoosten. Het ruimtegevoel en de natuur is alomtegenwoordig: de uitgestrekte Namibwoestijn, savannes, duinen, rotsige plateaus en hier en daar een verloren veeboerderij, nalatenschap van het koloniale tijdperk. Er zijn nauwelijks hoge bergen, maar in het zuiden vindt men de spectaculaire Fish River Canyon de grootste canyon op het Afrikaanse continent, en de op twee na grootste ter wereld! Het dorre klimaat maakt gras schaars, in de hand gewerkt door de gebruikelijke lange periodes van droogte. Waarschijnlijk wordt Namibië om deze reden vooral bezocht voor de spectaculaire landschappen en wordt er minder aandacht besteed aan reizen met focus op de aanwezige fauna. Toch zijn er heel wat wilde dieren te zien en zijn er voor de safari-liefhebbers enkele unieke momenten te beleven. Namibië herbergt de grootste populatie cheeta's en zwarte neushoorns van Afrika! De gracieuze gemsbok, symbool van Namibië, is bijna overal te zien. In het Nationaal park van Etosha, een van de oudste parken van het continent, en in de Caprivistrook leven olifanten, giraffen, zebra's, impala's, leeuwen en luipaarden. Maar verwacht niet de grote kuddes herbivoren zoals in Kenia of Tanzania!

151589488_10221731274464236_3525667654232320467_o (1).jpg

Maar… De woestijn, zo mooi en meedogenloos als ze is, houdt enkele verrassingen in petto! In een gebied van 115.000 km² in het noordwesten van Namibië overleven 150 zeldzame woestijnolifanten. De rivieren Ugab, Huab, Hoarusib, Hoanib en Uniab doorkruisen dit gebied, maar slechts zelden stroomt er water door. De rivierbeddingen bevatten wel genoeg vocht voor de groei van enkele acacia's en andere vegetatie. Genoeg om de 200 tot 300 kilo dagelijkse voeding van een volwassen olifantenstier te leveren. Het water halen de olifanten uit enkele tijdelijke poelen, waar ze soms lange trajecten voor moeten afleggen. En als het nodig is, graven de woestijnolifanten de droge rivierbedding af tot aan de waterspiegel!

De wilde landschappen van het noordwesten, het territorium van de woestijnolifanten

De wilde landschappen van het noordwesten, het territorium van de woestijnolifanten

Deze uitzonderlijk intelligente dieren hebben zich aangepast aan hun uitdagende omgeving. Kwetsbaarder dan hun Afrikaanse tegenhangers, zijn ze bijna uitgestorven. In de 18e eeuw schat men hun populatie tussen de 2500 en 3000. Maar droogte, jacht en de burgeroorlog van de jaren '80 reduceerden hun aantal drastisch tot 360 olifanten in 1983... De langzame verdwijning van deze vriendelijke reuzen gaat door. Het toerisme is voor hen een hoop op overleven! De aanwezigheid van bezoekers belemmert de stropers en brengt geld op dat geînvesteerd wordt in hun bescherming.

Een tocht naar het gebied van deze impressionante dieren vraagt een goede voorbereiding. Zelf was ik er enkele jaren geleden en voor onze klanten werken we de reis steeds piekfijn uit. Het avontuur begint met een lange tocht via diverse landschappen die een “einde-van-de-wereld” geven. De eindstop is de Okahirongo Elephant Lodge. Een bijzonder charme-adres, totaal geïsoleerd in een fenomenaal ruw landschap. De lodge met 7 bungalows is comfortabel en combineert respectvol design met natuurlijke bouwmaterialen en heeft zelfs een pittoresk zwembad. De reiziger merkt onmiddellijk dat dit het begin van een uitzonderlijk avontuur is, ver weg van het massatoerisme! 

Een unieke lodge waar charme, design en lokale elementen respectvol hand in hand gaan

Een unieke lodge waar charme, design en lokale elementen respectvol hand in hand gaan

De volgende dag vertrek in een open 4X4 om het spoor van een van de droge rivierbeddingen te volgen. De Himba gidsen, verbonden aan de lodge, kennen het gebied perfect en spotten al snel een paar olifanten in het vroege ochtendlicht. De olifanten hebben ons ook gevoeld en blijven stil staan, afwachtend om te zien wat onze bedoelingen zijn. Een magisch moment om deze zeldzame woestijnolifanten te ontmoeten. We blijven op afstand om hen te observeren, de olifanten zijn de meesters van de woestijn en wij zijn hun gasten...

859-Desert elephant_158093465.jpg

Even later stoppen we bij een kleine groep Himbas nomaden. Wat een bijzonder interessant nomadenvolk! Als enige Bantoevolk in Afrika, hebben zij veel geleden door de grote sterftes van hun geliefde kudde koeien door de droogtes. De Himba vrouwen smeren zich in met een okerkleurige pasta, “otjize” genaamd, en brengen het ook aan in hun haar, wat hen een bijzondere esthetisch uiterlijk geeft. Hun juwelen, de manier waarop ze hun haar dragen die hun status van getrouwde of alleenstaande vrouw aanduidt, de kleine leren rok geeft hen allemaal een heel bijzondere waardigheid en schoonheid! De traditionele levenswijze van dit laatste nomadische woestijnvolk is aan het verdwijnen, maar hun gastvrijheid en trots zijn intact gebleven! In deze streken zijn we ver van de zeer toeristische Himba-dorpen bij het stadje Epuwo en vinden we geen bedelende Himbas, maar wel een trots en gastvrij volk. De ontmoeting is echt, authentiek, en werpt een blik op de vrije levenswijze van deze mensen in deze prachtige woestijn van Namibië!

Een traditioneel Himba dorp, de deur naar een andere wereld

Een traditioneel Himba dorp, de deur naar een andere wereld

De haartooi van deze Himba-vrouwen is op hun hoofd samengebracht, wat aangeeft dat ze getrouwd zijn

De haartooi van deze Himba-vrouwen is op hun hoofd samengebracht, wat aangeeft dat ze getrouwd zijn

Het Okahirongo gebied is zoals aangegeven een unieke regio, maar kan voor sommige reizigers wat te ver en desolaat zijn. We zakken datn wat af naar Twyfelfontein, het meest zuidelijke deel van het territorium van de woestijnolifant. Ook dit gebied heeft een eigen sfeer en charme: rotsachtige landschappen, indrukwekkende prehistorische rotstekeningen en de overblijfselen van een versteend bos. In dit uitzonderlijke ecosysteem bieden we met Sensations enkele uniek gelegen lodges aan. Zo is de Mowani een zeer luxueuze lodge met ruime bungalows met rieten daken, verspreid tussen de rotsen. Een ander kamp is dan weer eenvoudiger maar biedt de zeldzame ervaring om met een tent in het hart van de Namibwoestijn te overnachten. Ideale trekpleisters om het koninkrijk van de laatste woestijnolifanten te verkennen. 

Een van de bungalows van de Mowani Mountain Camp, een uitstekende lodge in de selectie van Sensations

Een van de bungalows van de Mowani Mountain Camp, een uitstekende lodge in de selectie van Sensations

Open kamers met een formidabel zicht

Open kamers met een formidabel zicht

Goed om weten

Beste reisperiode voor Namibië is van april tot november.

Een reis naar het noordoosten van Namibië is een hele onderneming. Adviseer en boek steeds bij jouw gepassioneerde reisagent.
Sensations heeft alvast enkele programma’s met focus op de woestijnolifanten van Namibië:

Via jouw reisagent neem je met ons contact op om jouw reis in detail verder uit te werken.

Vorige
Vorige

Madeira, charmant en vol ontdekkingen

Volgende
Volgende

Ecotoerisme in Borneo