Verblijf bij Quechua gemeenschap in Peruaanse Andes
Tijdens een prospectiereis in Peru werd onze Franstalige collega Paul uitgenodigd door een authentieke Quechua gemeenschap vlakbij de Heilige Vallei. Paul, kenner en liefhebber van inheemse culturen, liet zich graag onderdompelen in het dagdagelijkse leven van de authentieke bergbewoners. Een impressie van zijn onvergetelijke ervaringen.
Na een korte vlucht landen we in Cuzco, de oude hoofdstad van het Inca rijk en een van de mooiste historische steden van Zuid-Amerika. Cuzco is de toegang tot het hart van de oude Inca wereld met de Heilige Vallei en uiteraard Machu Picchu als meest gekende bestemmingen. Ik word opgewacht door mijn gids Juan en onze ervaren chauffeur Mauro, en we vertrekken richting de Heilige Vallei. Tijdens de korte rit geniet ik volop van de indrukwekkende landschappen waarin je overal sporen ontdekt van het rijke verleden van dit gebied. De vallei rond de Urubamba rivier, die ook rond Machu Picchu stroomt, was vroeger de ‘graanschuur’ van het Inca hartland en je vindt er dan ook tal van indrukwekkende Inca sites terug. Pisac bezit de meest indrukwekkende terrassen en Ollantaytambo domineert het oude Inca stadje met zijn enigmatische zonnetempel.
Door de opdeling van het vruchtbare land in haciënda’s door de Spaanse conquistadores, verdween een groot deel van de traditionele dorpen van de Quechua in de vallei. En hoewel de vallei nog steeds bewoond wordt door de afstammelingen van de originele Inca bevolking, gingen toch een groot deel van de tradities verloren. Niet zo echter in de meer afgelegen valleien die uitgeven op de Urubamba vallei. Hier werd in alle stilte het pre-koloniale leven voortgezet en kun je nu nog steeds deze unieke leefwereld beleven.
Onze specialist Latijns-Amerika, Chris, verkent dit gebied al sinds begin jaren ’90. Vaak te voet en in gezelschap van bevriende, lokale gidsen die hem ook de ongekende hoekjes van deze valleien leerden kennen. Hij gaf me enkele tips en via de contacten van onze lokale agent gingen we dan op pad om één van deze authentieke gemeenschapen te ontdekken.
Vanuit Pisac volgen we een kronkelende verharde weg naar de hoger gelegen valleien. Gelukkig is Mauro een topchauffeur die de streek uitstekend kent. We klimmen langzaam naar een gehucht bestaande uit enkele kleine boerderijen omgeven door de typische maisveldjes. Ik word met een brede glimlach ontvangen door Denizio, de eigenaar van de boerderij waar ik overnacht. Dan volgt een formeel welkom in de kleine boerderij. Drie vrouwen in traditionele kledij, met de lokale patronen en kleuren, en bijpassende hoofddeksels wachten me op en Denizio reciteert in het Quechua de rituele verwelkomingswoorden. Zo treed ik in een wereld die nog beheerst wordt door stokoude tradities.
Na de verwelkoming word ik naar mijn kamer gebracht, gelegen in een adobe gebouw, eenvoudig maar uitstekend onderhouden. Een kleine lamp, twee eenvoudige bedden en douche en toilet in een klein bijgebouw. Ik ben wel de enigste bezoeker in deze prachtige vallei en voel me meteen thuis. Ik geniet even van het adembenemende uitzicht, het prachtige licht en de aangename temperatuur, zelfs op deze hoogte.
Na een eenvoudige maar heerlijke lunch wandelen we naar de velden vlakbij. We bevinden ons op meer dan 3.000m en dat voel ik meteen. Daarom dat Chris ook onze klanten steeds aanraadt langzaam op te bouwen en de tijd te nemen om aan de hoogte te wennen. Een luxe die mij ontbreekt tijdens deze prospectie. Denizio wijdt me in in de traditionele landbouw van de Andesbewoners die een groot respect hebben voor de natuur. We beginnen dan ook met een kleine offerande aan Pachamama, de moeder aarde. Dan demonstreert Denizio de typische landbouwgereedschappen die sinds de tijd van de Inca’s nauwelijks veranderd zijn. Als hij merkt dat ik snel het gebruik ervan onder de knie heb, word ik meteen aan het werk gezet en bewerken we al snel een van de maisveldjes. Over een onderdompeling gesproken! Heel de familie en de buren komen meewerken en de sfeer is uitgelaten vrolijk. Zelfs mijn gids Juan en chauffeur Mauro doen al snel mee. Kinderen van de streek genieten lachend van dit werk en de natuurlijke omgeving. Na het werk is er tijd om gezellig bij te praten en ervaringen uit te wisselen. We praten over de culturele tradities, de taal en gebruiken en het leven in de Andes. Maar ook mijn gasten zijn nieuwsgierig en vragen me uit over het leven in die verre wereld waar ik vandaan kom.
Na dit aangename samenzijn geniet ik nog van een diner bij mijn gastgezin en een welverdiende nachtrust. ’s Morgens neem ik afscheid van deze warme mensen die me uitgeleide doen. En ben ik een beetje jaloers op hun eenvoudige leven en de overweldigende schoonheid van hun leefwereld.
Goed om weten
De Quechua sprekende bevolking is verspreid over de drie Andes landen, Ecuador, Peru en Bolivia. Met ongeveer 12 miljoen vormen zij de grootste inheemse groep, hoewel de tradities en gebruiken soms ver uiteen liggen in de verschillende gebieden. De tradities steunen op een traditioneel samenlevingscontract dat al eeuwen de basis vormt van de Andesgemeenschappen.
Om kennis te maken met de traditionele leefwereld van deze Andes bewoners hoef je niet persé te verblijven bij een van de gemeenschappen. Sensations biedt verschillende mogelijkheden aan om een dagje door te brengen onder deze warme mensen. Zo ontdek je meteen een heel ander aspect van dit fascinerende land. In ons familieprogramma zijn bijvoorbeeld al verschillende activiteiten opgenomen bij de Quechua rond de Heilige Vallei.
Ons familieprogramma voor Peru:
We werken met jouw reisagent(e) samen om jouw reis op maat uit te werken voor Peru. Ben je ook graag op zoek naar authentieke bezoeken zoals Paul, laat het aan jouw reisagent(e) weten, wij doen de rest!
Credits Foto’s : © Paul Lorsignol