Wind in de zeilen op de Nijl
De Nijl is de bakermat van de Egyptische cultuur en verschillende oud Sudanese koninkrijken. De machtige Nijl-rivier herbergt tal van historische sites langs zijn rijke oevers. Egypte ontdekken, dat is ook de Nijl ontdekken. Met een dahabieh reis je op een respectvolle, ecologische en authentieke manier … maar wat is een dahabieh en hoe gaat dat in zijn werk?
Al duizenden jaren vaart men op de Nijl met de dahabiehs. De brede houten schepen hebben een vrij platte en ondiepe bodem. Ze worden voortgedreven met een of meerdere zeilen. Het vervoermiddel werd in de oudheid gebruikt en is nu nog steeds een belangrijk vervoersmiddel. De schepen hebben zolang dienstgedaan omdat de aanleg van een wegennet langs de Nijl moeilijk was door de periodes dat de rivier uit zijn oevers treed. Verwacht geen kleine schepen want de meeste zijn meer dan 30 meter lang en zeven meter breed. Aan boord overnachten is dan ook geen enkel probleem en dat is ook wat er in de lange Egyptische geschiedenis gebeurde. Ten tijde van de Romeinse overheersing waren de dahabiehs zeer geliefd bij de Romeinse gouverneur en vanaf de 19de eeuw deden de schepen dienst als drijvende hotels voor de jetset van die tijd.
Het varen met de dahabiehs kwam in verval toen de Britse zakenman Thomas Cook de stoomboot introduceerde om de Egypte te verkennen. Tegenwoordig wint de charme van de dahabieh het terug van het massatoerisme dat de grote Nijlcruises met zich meebrengen. Er zijn enkele oude schepen die perfect gerenoveerd zijn en daarnaast enkele nieuwere dahabieh modellen die wat groter en luxueuzer zijn uitgewerkt. Alhoewel het geen cruiseschepen zijn is alle basiscomfort op een dahabieh aanwezig: ruime kamer met airconditioning en eigen privébadkamer met douche, lavabo en wc. En uiteraard zit je niet heel de dag aan boord, want langs de Nijl zijn er tal van magische sites die smeken om bezocht te worden. En is er geen wind om de boot te doen varen, dan is er een trekboot die je gestaag verder op de rivier brengt.
Met een motorloze zeilboot hoor je de natuur rondom jou in plaats van het monotone geluid van een motor, zoals bij de grotere schepen. Je kan ook veel dichter bij de oevers varen dan de grotere schepen. Voor liefhebbers van natuur & authenticiteit een ware ontdekkingstocht; je hoort de kwetterende vogels en het leven langs de rivier met de levendige dorpjes komt veel meer tot zijn recht.
Er zijn natuurlijk de onvermijdelijke en impressionante bezoeken zoals de tempel van Karnak, één van ‘s werelds grootste religieuze bouwwerken, en de charmante Kom Ombo tempel. Waar de grote cruiseschepen allemaal hetzelfde parkoers volgen, kunnen de kleinere dahabiehs ook sites bezoeken aan kleinere aanlegsteigers, waar deze kolossen moeilijk aan land kunnen gaan. Een van deze sites is de bijzondere archeologische site van El Kab. De archeologische site kijkt uit op de machtige Nijl. De stenen muren wijzen op de prehistorische stad van de 18de Egyptische dynastie (1550 v Chr) en nog enkele restanten van oudere tempels. Vooral de necropolis met de fijn gedecoreerde graven getuigen van de hoogstaande cultuur. De Belgische professor Pierre Vermeersch, verbonden aan de KU Leuven, deed ook onderzoek in El Kab en ontdekte enkele sites uit het mesolithicum.
Gebel El-Silsila is een van die andere bijzondere sites, die per dahabieh bezocht kan worden en die de liefhebbers van cultuur zal bekoren. Gebel El-Silsila, het oude Chetnet, is een voorname steengroeve langs de Nijl. De tempel van Luxor is opgetrokken uit zandsteen, veel van deze stenen kwamen uit de groeve van Gebel El-Silsila. De site is een opeenvolging van steengroeves, afgewisseld met een veelheid aan schrijnen en beeldjes, die de verantwoordelijken van de groeve lieten bouwen voor de vererering van hun goden. In 2019 werd op de site nog een belangrijke vondst gedaan; een 3,5 m hoge zandstenen criosfinx.
Na enkele uren met jouw gids op uitstap geweest te zijn, keer je terug op het zeilschip om verder te varen. De maaltijden aan boord worden dagvers klaargemaakt door de chef. Verse Egyptische keuken met lokale producten en met veel variatie en … zonder schrik voor de hygiëne, want geen buffetten die al enkele uren staan te sudderen. De schepen hebben een beperkt aantal kajuiten, meestal 6 of 8. Dat betekent dat je steeds in kleine groep de historische sites bezoekt. Dit komt dicht bij een Indiana Jones-avontuur, geweldig om met kinderen te doen!
Het einde van jouw cruise-avontuur wordt ingeluid met de concentratie aan feloeken die groter wordt naarmate je de stad van Aswan nadert. De wereldberoemde Aswan Dam en de Philae tempel, die volledig ontmanteld en heropgebouwd werd door de bouw van de dam, zijn alvast enkele van de vele bezienswaardigheden. De bemanning van de dahabieh neemt van jou afscheid en zet je in Aswan af. Dit kan het eindpunt van de reis zijn of je kan de benedenloop van de Nijl nog verkennen of enkele nachten in het legendarische Old Cataract hotel doorbrengen. Egypte biedt heel wat mogelijkheden. Onze collega Pierre, tevens archeoloog en heel goed op de hoogte van de nieuwe opgravingen, helpt je samen met jouw reisagent graag verder voor een reis op maat.
Goed om weten:
De beste reisperiode voor de een cruise op de Nijl is van eind september tot begin mei. De zomermaanden zijn te warm.
Het nieuwe GEM (Grand Egyptian Museum) opent binnenkort (onder voorbehoud) zijn deuren en zal topstukken van de Egyptische oudheid herbergen in een ruim en modern gebouw. Dit wordt voor Egypte zeker een boeiende toevoeging.
De kleinschalige dahabiehs met 6 of 8 kajuiten kunnen voor families of kleine groepen geprivatiseerd worden. Voor grotere groepen zijn er andere schepen die ook geprivatiseerd kunnen worden.
Enkele voorbeeldprogramma’s Egypte:
8-daagse rondreis met Luxor, Aswan en de Nijlcruise met de prachtige Sunboat
8-daagse culturele reis Luxor met de Oostelijke en Westelijke oever
Contacteer gerust jouw reiskantoor voor een offerte op maat. We zijn voor Egypte steeds op de hoogte van de laatste nieuwigheden inzake historische sites, schepen op de Nijl en accommodaties doorheen het land.
Pics: @Pierre Coussement & Old Catacart