Urbex op 7 exotische sites

Urbex of Urban exploring is het bezoeken en fotograferen van gebouwen en infrastructuur die verlaten zijn. De gebouwen zijn stille getuigen van de menselijke hand op de omgeving. De sites herbergen tal van boeiende, maar vaak trieste verhalen. Sinds begin ‘90 is Urban exploring in trek en zweeft het op de romantiek van de ontdekkingsreizigers van weleer in een moderne context!

We willen uiteraard geen illegale activiteiten aansporen en inspireren enkel met legale sites. Deze 7 bijzondere sites kunnen vrij eenvoudig in een reis op maat ingewerkt worden. Inspiratie voor de moderne ontdekkingsreizigers onder ons! Samen met jouw reisagent helpen we jou graag verder om jouw droomreis te laten waar worden. De voorgestelde sites liggen om logische redenen niet altijd op de meest normale toeristische reizen. Maar we kunnen ze bij interesse steeds op maat uitwerken in een rondreis.

1. Kolmanskop, Namibië

De Namib woestijn heeft dit dorpje teruggewonnen. Begin 1900 werden in Kolmanskop diamanten gevonden, de opbouw van het dorpje in Duitse stijl werd al snel gestart om er aan de mijnbouw te starten. Het werd een rijke Duitse nederzetting met heel wat voorzieningen zoals een ziekenhuis, casino, ijsfabriek en een spoorwegverbinding. Rond 1928 werden andere diamantrijke gebieden in Namibië gevonden en werd Swakopmund een spookdorp in de woestijn.

Ontdek:

14-daagse Namibië, het geheim van de duinenn waarbij een bezoek aan Kolmanskop kan geïntegreerd worden

2. Uyuni, Bolivia

De eindeloze lege zoutvlaktes van Uyuni is een van de laatste plaatsen waar je aan zou denken om verlaten sporen van menselijke activiteit te vinden, maar niets is minder waar. Het treinkerkhof van Uyuni maakt het contrast met de zoutvlakte bijna surrealistisch. Begin 20ste eeuw importeerde de Britten deze treinen om van Uyuni enerzijds een reizigershub te maken met andere Zuid-Amerikaanse landen en de lokale mijnbouw te ontwikkelen. Het vooropgestelde plan werd door interlandelijke twisten echter nooit uitgevoerd. Door het wind-en zouterosie is het metaal van de treinen spectaculair aangetast.

Ontdek:

15-daagse Bolivia met bezoek aan de salar de Uyuni

3. Ross Island, India

Ross island of Netaji Shubash Chandra Bose Island is een van de Indische Andaman eilanden in de Golf van Bengalen, behorend tot India. De prachtige stranden en het weelderige binnenland leggen hier een stukje verloren geschiedenis bloot. Vanaf eind 18de eeuw hadden de Britten op Ross Island een kuuroord gebouwd. Vervolgens werd het uitgebouwd tot een administratief centrum en later een gevangenis. In 1941 was er een zware aardbeving die heel wat vernietigd heeft. Met de Pacific War werd het eiland door Japan ingenomen en na de oorlog werd het door de geallieerden heroverd en praktisch verlaten verklaard. Door het ontbreken van menselijke activiteiten, niemand mag nu op het eiland overnachten, zijn lianes en andere planten over de verwaarloosde gebouwen gegroeid en hebben wilde herten en pauwen het eiland tot hun territorium gemaakt.

Ontdek:

Door de afgelegen ligging is Ross Island niet de meest evidente bestemming. Vanuit Port Blair kan je er geraken en het kan als een extensie op een reis Indië worden voorzien.

13-daagse Zuid-Indië reis, met de sfeer van de koloniale kustplaatsen

Pic @Shutterstock

4. Fogo, Kaapverdië

Het Kaapverdische eiland van Fogo wordt gedomineerd door de Pico do Fogo, een actieve vulkaan van 2829 meter hoog. Actief, want in de 2014 en 2015 is hij het laatst tot leven gekomen. Met de erupties werd het dorpje Chã das Caldeiras verwoest door de stromende lava. Op sommige plaatsen kan je dit op spectaculaire wijze nog zien, de gestolde lava die door de ramen en deuren naar binnen is gekomen! De inwoners van Fogo maken van de nood een deugd, want met lavastenen werden huizen in het dorp terug opgebouwd. En als je er toch bent, geniet dan ook van de druiven en wijnen die wel gedijen in de vruchtbare vulkanische grond!

Ontdek:

13-daasge Kaapverdische eilandtoer met Praia, Fogo, Santo Antao en Sao Vicente

Pic @Paul Lorsignol

5. Hashima, Japan

Een beetje James Bond in Japan. Deze bijzondere locatie werd namelijk gebruikt in de 2012 film Skyfall. Ook hier een verhaal van het 19de eeuwse industriële tijdperk. Hashima, ook Battleship Island genaamd vanwege zijn vorm, is een klein eiland voor de kust van Nagasaki. Rond 1810 werd er steenkool gevonden en de rush naar de grondstof kon beginnen, met het neerzetten van een indrukwekkende nederzetting op dit kleine eiland. Op het hoogtepunt van de ontginning, rond 1960, woonden er 5200 inwoners op het eiland, toen was dit de dichtbevolkte plek ter wereld! Met olie als nieuwe wereld grondstof werd het eiland verlaten en in 1974 officieel gesloten voor bewoners. Door de vele Chinese en Koreaanse krijgsgevangenen die er onder dwang werkten, draagt Hashima ook het donker verleden van Pacific War met zich mee.

Ontdek:

17-daagse Japan reis met een vrij compleet reisschema, waar je enkele dagen Nagasaki in kan verwerken

6. Fordlândia, Brazilië

Amerikaan Henry Ford richtte in 1920 een grootste fabriek op aan de oevers van de Tapajos-rivier in het Amazone-gebied van Brazilië. Zijn plan was om de dure rubber van de Britten niet meer te hoeven aankopen door een eigen rubberfabriek op te zetten. Het project was echter geen succes: logistieke problemen, tropische ziektes, opstanden wegens lage lonen en slecht eten, rubberplantages die door schimmels werden aangetast… In 1934 trok Ford de stekker uit Fordlândia zonder ooit een stuk rubber gerpoduceerd te hebben. Tegenwoordig wonen er een kleine 3000 mensen in Fordlândia, maar het is vooral het regenwoud dat zijn terrein terug opeist.

Ontdek:

15-daagse Brazilië, waar je een stuk Manaus en Amazone ana kan toevoegen

Pics @Bryan Denton

7. Dorasan, Zuid-Korea

Door de propere staat misschien niet helemaal een Urban Exploring site, maar toch eigenaardig genoeg voor dit lijstje. Het station van Dorasan is het laatste station in Zuid-Korea voor het spoor in de DMZ, het gedemilitariseerde bufferzone tussen Noord- en Zuid-Korea, verdwijnt. De Zuid-Koreaanse spoorweg wordt verbonden met de industriestad Kaesong in Noord-Korea en ten tijde van de toenaderingen tussen de twee landsdelen heeft er effectief een industriële dagtrein gereden in 2007 en 2008. Met enkele heropeningen en bijhorende sluitingen over de jaren heen, is het station van Dorasan een symbool van hoop naar een verenigd Koreaans peninsula. Het treinstation wordt goed onderhouden en is onder toezicht van Koreaanse militairen. Occasioneel komt er een trein toe in het station, vooral met nieuwsgierige toeristen langs. Je voelt echter meteen dat het onderhoud avn het station kadert in een internationale treinverbinding in de toekomst.

Ontdek:

12-daagse Zuid-Korea waar vanuit Seoul een uitstap naar de DMZ met Dorasan kan geregeld worden

Pics @Glenn Casaer

Vorige
Vorige

Safari op de rivieren en steppes van Botswana

Volgende
Volgende

Wind in de zeilen op de Nijl