Wandeling in het land van de Ceylon thee
1845, Sri Lanka, Haputale... Majoor Thomas William Rogers zat op een stormachtige avond op het terras van zijn woning te genieten van het onweer. Hij werd die avond fataal getroffen door een bliksemflits. Voor hem een donderslag bij klare hemel, want hij waande zich onoverwinnelijk. Voor de Sri Lankanen een straf van de goden. Rogers had om en bij de 1500 olifanten afgeslacht in Sri Lanka. Een heilig dier voor de inwoners van het eiland. De toorn van de goden voor zijn slachtpartijen werd enkel maar bevestigd toen later zijn graf door een blikseminslag werd getroffen. Karma?
1500 afgeslachte olifanten! De reden voor dit 19de eeuwse bloedbad? De beroemde thee natuurlijk!
De nieuwe Engelse kolonie Ceylon, de oude naam voor Sri Lanka, moest door de onderdanen van Queen Victoria economisch uitgebouwd worden. De ondoordringbare jungles en de centrale bergketen vormden voor de Engelsen een probleem. Dan maar de grove middelen... Onder leiding van Sir Thomas Lipton werden ongerepte oerwouden gerooid. Panthers verloren hun domein, net als de Veddha’s, een volk van jager-verzamelaars en beiden verdwenen bijna. Beroofd van hun voedzame bossen, moesten de uitgehongerde olifanten zich tegoed doen aan dure theeplantages en andere gewassen. Dit leidde tot een conflict. Een conflict dat door professionele jagers, half Engelse gentleman en half schurk, met hun vuurwapens werd opgelost.
En zo geschiedde. De streek is nu bedekt met aanplantingen van kleine struiken die zich uitstrekken over ontelbare heuvels. Een opvallend landschap, geanimeerd door de vele kleurrijke theepluksters. De nieuwe groene theeblaadjes worden dagelijks met de hand geoogst. Vrouwen doen het werk, want hun fijne vingers zouden beter geschikt zijn voor dit geraffineerde werk. Tijdens een wandeling langs de theevelden word je steevast begroet door een brede glimlach van deze Sri Lankaanse dames. Hun voorouders werden door de Engelsen naar Indië gebracht en in hun bescheiden dorpjes kan het opmerkzame oog de kleine hindoetempels zien, een spiritueel en traditioneel anker van deze gemeenschap.
Tijdens het koloniale tijdperk hebben de Britse grondbezitters prachtige herenhuizen laten bouwen, als teken van hun succes en weelderige levensstijl. Verscheidene van deze prachtige eigendommen zijn omgebouwd tot charmante hotels. Sensations, gespecialiseerd in kleinschalige accommodaties, heeft een selectie van de beste van deze verblijven gemaakt, want niet allen zijn geschikt voor onze klanten. Het Thotalagala Plantation House is een van de mooiste succesverhalen van hotellerie in Sri Lanka. Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht op de theeplantages en de omgeving. De tijd lijkt hier te hebben stil gestaan, sinds het pand in het begin van de 20e eeuw werd gebouwd is er precies niets veranderd! De 7 kamers lijken zo op de setting van een historische film. Ook de ruimte waar het eten wordt genuttigd roept een vervlogen tijdperk op, waar je een harmonieuze mix van luxe en weelderigheid uit de tropen terugvindt. De butler is toegewijd en legt het menu haarfijn uit. Er wordt dagvers gekookt met verse lokale producten en als je de gepresenteerde gerechten niet naar jouw smaak zijn, zal de kok met veel plezier iets anders uit zijn keuken toveren.
De bergachtige omgeving, heeft naast de glooiende theevelden nog andere spectaculaire landschappen met bergen en watervallen, die je op een fijne manier ontdekt met de lokale trein. Het traject tussen Kandy en Ella is een van de spectaculairste tochten. Enkele uren puur genieten, maar laat je wel adviseren over de periodes, want een ritje door de mist is al heel wat minder charmant!
De liefhebber van authentiek toerisme zal ook genieten van “Land’s End”, een duizelingwekkend voorgebergte dat uitkijkt over de zuidelijke vlakte van het land. Het uitzicht is adembenemend, met de zilverachtige rand van de Indische Oceaan glinsterend in de verte! In deze vlaktes vindt men de wildreservaten die de laatste olifanten van Sri Lanka herbergen. Zo is Udawalawe de thuisbasis van bijna zeshonderd van deze reuzen! En het Gal Oya Park, meer geïsoleerd, herbergt een belangrijke populatie die vaak zwemmend de oversteek tussen eilanden maakt. Het Gal Oya park is ontstaan na het aanleggen van een enorm reservoir met bijhorend stuwmeer. Hierdoor ontstonden talloze eilandjes, en de olifanten zwemmen van eiland naar eiland op zoek naar hun voedsel. Dit geeft islandhopping een andere dimensie! Tijdens een boottocht op het meer, een ideale manier om de omgeving te ontdekken, is het niet ongewoon om het kopje van een zwemmende olifant te zien. Al deze parken maken als een soort gordel deel uit van een netwerk van reservaten om de habitat van dit emblematische dier te beschermen. Maar olifanten zijn van nature nomadisch en tijdens de moesson volgen ze hun instinct om hun legendarische honger te stillen. Hierdoor komen ze ver buiten de limieten van de parken en dit maakt hen kwetsbaar. Daarom is een systeem uitgekiend met "migratiecorridors" tussen de verschillende parken. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben deze taak zeer serieus genomen en de status van de olifanten is nog altijd bedreigd, maar er is en positieve evolutie. Hun bevolking is meer dan verdubbeld van 3.000 in 2007 tot 7.500 bij de laatste telling van twee jaar geleden! Een groot succes, waar het toerisme zijn steentje aan bijgedragen heeft. Een bezoek aan deze parken is onvergetelijk en uniek in Azië!
Goed om weten
Bepaalde natuurparken, zoals Yala NP, hebben verschillende toegangspoorten. De meest aangeboden toegangen zijn meteen ook toeristisch de drukste en staan garant om veel minder wildlife te zien. Laat je goed adviseren om geen ontgoocheling tegemoet te gaan.
Sri Lanka kent twee moessonperiodes waarbij bepaalde gebieden veel meer regenval krijgen dan andere. De moesson van half september tot eind december kan de reis bederven. Sri Lanka in onze zomer is een heel mooie optie als je de juiste regio’s uitkiest. We hebben er een specifiek programma voor uitgestippeld. Zo vermijd je best het zuiden en Ella in de zomer en is de oostelijke kust wel perfect voor de zomermaanden.
Voorbeeldprogramma’s Sri Lanka:
15-daags ecotoerisme programma met de theeplantages en Gal Oya
13-daagse rondreis met theeplantages, safari en het magische Udawalawe
12-daags programma voor onze zomer met focus op de Oostkust (prijzen op aanvraag)
We werken met jouw reisagent'(e) graag uw reis op maat uit voor Sri Lanka. Laat je zeker goed adviseren voor de verschillende mogelijkheden: seizoenen, type reis, met kinderen, honeymoon, …
Ook op andere bestemmingen wereldwijd werken we steevast mee aan het bevorderen en promoten van het ecotoerisme!