Tarangire, Tanzaniaans paradijs voor olifanten
Het Tarangire National Park, gelegen in het noorden van Tanzania, is ongetwijfeld een van de beste plaatsen op het continent om grote kudde olifanten te zien. Met een populatie van 4000 dikhuiden verspreid over 2.850 km2 is dit park een van de spectaculairste van Afrika en tevens een positief verhaal van natuurbehoud!
Geland op Kilimanjaro airport, rijden we aan een comfortabele snelheid, naar het zuiden vanuit de stad Arusha. Onze chauffeur-gids is erg relaxed. De weg is uitstekend en zou menig Belgische bestuurder groen van jaloezie maken! Het is volledig herbouwd en verbreed sinds ons laatste bezoek.Het struikgewas wordt schaarser naarmate we verder vorderen en moderne gebouwen volgen elkaar op aan de rand van de stad. De bevolking van Tanzania neemt zichtbaar toe en is in 20 jaar tijd bijna verdubbeld, van 33 naar 59 miljoen inwoners!
Na minder dan drie uur rijden komen we toe aan de toegangspoort van het Tarangire Park, tijd voor onze gids om de park fee van onze groep te betalen. Een detail, maar het zijn die essentiële inkomsten die ervoor zorgen dat er nationale parken zijn en dat we het groot wild van Afrika nog kunnen redden en bewonderen. De stop geeft ons de gelegenheid om van de toiletten te genieten, en wat foto's te maken van de olifantenschedels, buffels en andere grote dieren die hier door de rangers zijn verzameld en aan de inkom liggen te pronken.
Nauwelijks terug in de jeep, bevinden we ons in een andere wereld. Ongerepte natuur en zachtjes rijdend over een zandpad. We komen al snel bij een mannetjes olifant die in zich in dezelfde richting begeeft. Hij is groot en stapt rustig verder, ons geen blik gunnend. In het zachte licht van de namiddag, komt hij zelfverzekerd over. Sinds we in het park zijn aangekomen rijden we met het schuifdak open, waardoor we comfortabel ongehinderd foto's kunnen maken. De chauffeur-gids, geeft ons heel wat info en laat ons ook praktisch weten wat de beste benadering is met onze eerste grote ontmoeting in het park. Onze chauffeur rijdt voorzichtig voorbij deze vredige reus en stopt even verderop om hem vervolgens een paar meter van ons vandaan te zien passeren. Indrukwekkend. Dit eerste beeld van Tarangire staat in het geheugen gegrift. Na enkele andere ontmoetingen rijden we verder naar onze lodge, gelegen in het hart van het park.
Tarangire, een uitzonderlijk park
Het hele ecosysteem van het park draait om de Tarangire rivier. In 1957 werd het gebied aanvankelijk gereserveerd als wildreservaat, maar in 1970 werd het officieel een nationaal park. Het is het tweede grootste park in het noorden van Tanzania, het grootste is de legendarische Serengeti. Tarangire is echter minder bekend en daarom minder bezocht, en de attracties zijn talrijk! De diversiteit en schoonheid van de landschappen spelen een belangrijke rol bij de waardering van het park, maar wat de reiziger opvalt is de grote verscheidenheid aan diersoorten en de rijkdom van de fauna en de vegetatie. Het is een van de weinige plaatsen in het land waar je baobabs kunt zien, de immense boom die emblematisch is voor het Afrikaanse continent! Een safari in Tarangire is dan ook zo verschillend van een safari van de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti. In de Serengeti zie je de grote kuddes al van ver en alhoewel het overweldigend blijft is er minder een verrassingseffect. In Tarangire heb je meer de indruk dat je achter elke boom of elk struikgewas een nieuw spektakel kan treffen, wat ook vaak gebeurt! Dit zorgt toch voor wat extra spanning op safari!
Zachte reuzen, een succesverhaal
De 4000 Afrikaanse olifanten, “loxodonta africana” hun wetenschappelijke naam, zijn de sterren van Tarangire. Maar ze zijn hier niet het hele jaar door in zulke grote aantallen! Deze imposante zoogdieren migreren naar het park aan het einde van het regenseizoen en komen al in juni in grote getale. Ze zullen profiteren van het water van de Tarangire rivier, dat tot januari geleidelijk opdroogt tot een opeenvolging van waterpoelen. Het beste seizoen om de reuzen van Tarangire te treffen is van augustus tot begin november.
Een paar jaar geleden werd er zwaar illegaal gejaagd op de olifanten door stropers, in 2009 waren het er nog 'slechts' 2500. Tegenwoordig zijn ze veel beter beschermd, vooral omdat de inkomsten van toerisme voor investeringen in rangers en bewakingssysteem mogelijk heeft gemaakt. Meer reizigers betekent meer goed getrainde en goed bewapende rangers, genoeg om ivoorjagers af te schrikken! Dankzij de inspanningen van de Tanzaniaanse regering werden In slechts enkele jaren meer dan 2.000 stropers gearresteerd en groeien de populaties gestaag terug aan! Waar de olifantenpopulatie voor heel Tanzania in 2009 slechts 109.000 individuen was is deze in 2014 gedaald tot 43.000. Dankzij de inspanning van de overheid en verschillende organisaties is er een stijging, waarbij er in 2019 weer 60.000 geteld zijn. De bijna uitgestorven neushoorn is in dezelfde tijd toegenomen van 15 tot 167 exemplaren! Niet alles is rooskleurig, maar deze cijfers geven hoop en zijn fantastisch nieuws voor iedereen die de natuur genegen is.
Een onvergetelijk spektakel
De schitterende wedergeboorte van de Afrikaanse olifant, maken we de dag na onze aankomst in Tarangire mee. We kwamen een imposante kudde van deze kolossen tegen die rustig verder graasden. Ongeveer honderd dieren, waaronder veel baby's, verdeeld in kleine familiegroepen, rukten op langs een front van een kilometer. Wat een impossant schouwspel! Onze gids stond met de jeep perfect opgesteld en de olifanten passeerden op enkele passen van ons, zonder ons de minste aandacht te schenken... Een magisch moment dat je enkel op het Afrikaanse continent kan meemaken!
De dag zou nog meer verrassingen in petto hebben! Bij aankomst aan de oever van de Tarangire rivier kwamen we een grote kudde zebra's tegen. De elegante gestreepte dieren renden in één rij de heuvel af in een wolk van stof en een concert van karakteristiek gehinnik, kort tot stilstand gebracht wanneer hun hoeven in het water stonden. Ze vervolgden hun weg, gedreven door hun instinct dat zo kenmerkend is voor de grote trek, de heuvel terug op, op zoek naar het water en de weilanden die hun overleving bepalen... Een goed half uur bewonderden we dit spektakel van de Afrikaanse natuur, terwijl we zo'n 2000 zebra's hebben geteld! Maar wie weet hoeveel er al voorbij waren voordat wij aankwamen, en hoeveel er nog zouden volgen nadat wij waren vertrokken. Wat een overdaad aan wilde dieren in dit grandioze park!
Ornithologen zullen ook versteld staan. De verschillende soorten zijn ontelbaar: verschillende soorten roofvogels, vuurkopbaardvogels, scharrelaars, struisvogels, zuidelijke hoornraven, neushoornvogels ...
We kruisen gnoes, elegante giraffen en talloze antilopen... Zulke grote kuddes herbivoren trekken de talrijke leeuwen en andere carnivoren van het park aan. Hier leven niet minder dan 250 leeuwen, hoewel er in heel Afrika nog maar 20.000 over zijn. En wat een prachtige verrassing op het einde van de safaridag … we konden een familie cheetahs observeren, veel zeldzamer en moeilijker te zien dan de leeuwen.
Een lodge in het hart van Tarangire
Bij Travel Sensations hechten we veel belang aan charme accommodaties met een meerwaarde op elke reis. In Tanzania hebben we een aantal zeer mooie adressen geselecteerd met een uitstekende service, kleinschalig opgebouwd, een uitstekende keuken en vooral een voortreffelijke ligging in de parken zelf. Het voordeel van zo een kleinschalige lodge is enorm. De rit naar een lodge in het park is eigenlijk al een safaririt en ook vanuit de lodge kan je dieren spotten. Een lodge buiten het park geniet niet van deze “out of Africa” ervaring en je moet veel vroeger opstaan om in de rij te staan bij de ingang van het park voor de verplichte formaliteiten. Eenmaal deze achter de rug, rij je praktisch in konvooi op de banen die het park inrijden om dan met z’n allen bij de eerste leeuw of olifant te stoppen. Als je niet bij de allereerste voertuigen zit, zal je behalve stof van de voorgaande wagens, niet veel zien. De door ons geselecteerde verblijven, liggen dus in de parken en ver weg van de drukte. Alhoewel de safari’s ook vroeg kunnen beginnen, geniet je toch van je slaap en een lekker ontbijt, waarbij je al omgeven wordt door de magie van de omliggende natuur. Een van onze favoriete adresjes in Tarangire is Ormatai Rock Safari Camp, een prachtig kamp met negen grote bungalowtenten met faciliteiten in de tent. Het biedt een prachtig uitzicht op de Rift Valley. Maar er zijn nog andere accommodaties in het park die zeer charmant zijn of meer exclusief voor de veeleisende reiziger.
Tarangire is een fantastische eerste safaristop, voordat je de andere prachtige natuurgebieden van Tanzania gaat ontdekken: Lake Manyara met zijn boomklimmende leeuwen, de mythische Ngorongoro krater, de vlaktes van de Serengeti met de passage van de grote trek en voor sommigen de magische stranden van Zanzibar.
Goed om weten
Tarangire National Park wordt tijdens een safari-rondreis vaak niet bezocht, maar is echt wel de moeite. Het leent zich tot een kortere safari-ervaring voor reizigers die niet naar de Serengeti trekken. Ideaal te combineren met een strandverlenging Zanzibar.
Beste reisseizoen: Voor Tarangire park van juni tot januari. Onze zomer, juli en augustus, zijn de meest gevraagde periodes. De beste reistijd voor heel Tanzania is van juni tot en met oktober.
We werken samen met jouw reisagent om een unieke safarireis uit te werken. Aangezien de grote trek in Tanzania een belangrijk aspect van de reis kan zijn, passen we steeds de verblijven en reisroutes aan naargelang de seizoenen. Hier enkele voorbeeldprogramma’s als inspiratie:
9-daagse Safari in het land van de Masai, Tarangire kan je in dit reisprogramma gemakkelijk toevoegen
13-daagse Safari tot de oever van de Grumeti, ook hier kan Tarangire toegevoegd worden
Meer info bij jouw gepassioneerde reisagent.
Pic credits: @Paul Lorsignol, @Anne-Leen De Backer, @Glenn Casaer, @Ormatai & @Kuro